3 svar
196 visningar
juliaastrom 3
Postad: 6 dec 2019

produktion handel och transport

Hej jag har en uppgift om produktion, handel och transport och behöver resonera kring skillnaden på produktion och konsumtion i ett rikt land och ett fattigt land och resonera kring hur rika länder kan både vinna och förlora på att handels mönstret inte förändrats

Välkommen till Pluggakuten!

Hur är din uppgift formulerad? Vad är det du vill ha hjälp med? Hur långt har du kommit själv?

Jonto 4076 – Moderator
Postad: 6 dec 2019 Redigerad: 6 dec 2019

Det kan vara svårt att säga något generellt. Ett exempel skulle kunna vara att göra ett jämförelse mellan två olika länder som ett fall att analysera. Då kan man välja ett land med hög BNP och ett med låg BNP och sedan dra slutdatser kring det. Drt kan vara svårt att veta vad man menar med "fattigt" och "rikt" land. 

Om man generaliserar lite så kan man säga att för U-länder (fattigare länder) så består exporten ofta av en råvara som man har riklig tillgång till ex. kakao, järn och metaller och socker. Man är också ofta mer beroende av att importera vidareförädlade produkter från Europa.

Tvärt om för , "rika länder", Iländer. Det blir bättre att köpa in råvaror som finns i andra U-länder och man har istället fokuserat på att med hjälp av god infrastruktur, kunnande och organisation vidareförädla produkter ex. maskiner, choklad, elektronik som man säljer och exporterar.

Däremot finns andra saker att ta upp. Många europeiska företag lägger sin produktion eller köper  in produkter från "fattigare länder" såsom Indien, Taiwan, Bangladesh etc. Varför gör man det och vad finns för problem?

Vad gäller konsumtion kan en intressant aspekt som involverar både fattigare och rikare länder vara ett problem som blev uppmärksammat om torrvaror. EU subventionerar eller gjorde i alla fall det torrvaror som producerats i Europa i länder i Afrika. Den blev så billig så att alla köpte den. Visst, bra för invånarna som fick billig mjölk. Vad tror du dock det innebar för de lokala producenterna av dessa varor?

 

Det finns som sagt mycket intressant att tittabpå och som Smaragdalena säger måste du nog smaöna av lite och se vilka spår du vill arbeta med och vilka aspekter du vill ta upp. Mitt inlägg kanske har gett lite inspiration rill att börja leta fakta i alla fall.

Jonto 4076 – Moderator
Postad: 6 dec 2019

Vill du jämföra två länder så har landguiden.se bra information. Den kostar visserligen men brukar kunna nås gratis från många skolor om man går in på den i skolan.

Svara Avbryt
Close