5 svar
74 visningar
dennan1218 är nöjd med hjälpen!
dennan1218 76
Postad: 19 nov 2018

Realismen

Hejsan, vet någon varför realismen blev en så populär litterär stil under 1800-talet och vad som var typiskt under samhället under just den tiden? Jag tänker själv att den blev populär för att det t.e.x skedde en stor urbanisering och emigration då och för att man liksom ville läsa hur det var att leva som en "vanlig" människa i en annan stad eller ett annat land. Jag tror även att det låg fabriker/industrier utspridda nästan överallt eftersom den industriella revolutionen hade börjat men jag skulle behöva några förslag till om varför realismen blev en så populär litterär och om vad som var typiskt för samhället under den tiden.

Tacksam för svar :)

Jonto 1560 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 19 nov 2018 Redigerad: 19 nov 2018

Ja men jag tror du tänker helt rätt. Under 1800-talet  ökade tillgången på utbildning, fler kunde läsa och hade tillgång på böcker och litteratur. Detta gjorde dels att även arbetarklassen efterfrågade litteratur som handlade om deras liv och vardag då böcker tidigare hade varit något för de lärde och uppsatta av de lärde och uppsatta. Men det var också fler författare från enklare förhållande som fick möjlighet att kunna skriva och ge ut böcker  och som då beskrev den värld de växte upp i. 

Inom litteraturforskning brukar man ofta också beskriva snabba vändningar, att man oftast går från en ytterlighet till en annan för att man tröttnat på det gamla sättet att skriva. Titta på epoken som är före, nämligen Romantiken där allt skulle förskönas och det skulle måla upp idylliska och romantiserade bilder av allting. Kan du se på vilket sätt detta står helt emot realismens grund? Detta kan sägas vara en anledning i så fall, att man ville väck från detta och då hamnade i motsatt ände.

Ännu en förklaring kan vara att detta var en väldigt politiskt tid i många delar av Europa med politiska debatter med ideologier som uppstod såsom liberalism, konservatism, kommunism etc. och det fanns en livlig politisk diskussion i många länder. Om du tänker igenom vad realismen handlar om och vad du vet omden. Kan du förstå varför man efterfrågade och uppskattade realismlitteratur i detta politiska och samhällsdebatterande Europa?

dennan1218 76
Postad: 19 nov 2018

 Ja, det kan jag men jag förstår fortfarande inte om jag hade rätt i det som var typiskt för samhället under den tiden :(

Urbanisering, Emigration och Industriella revolutionen fanns absolut under 1800-talet och det är möjligt att detta gjorde människorna intresserade av hur det var att leva i andra länder eller städer. Det är nog dock svårt att säga det med säkerhet då jag inte vet exakt hur folk tänkte på 1800-talet. Att folk flyttar in till städer(urbanisering) tror jag dock du har rätt i är en viktig del i det hela då detta gjorde att större samhällen uppstod och människor  blev mer beroende av omvärlden och samhället runtikring medan man på jorbruket och gården varit väldigt isolerad och klarat sig på egen hand. Detta kan ha gjort att det fanns ett ökat intresse för att få kunskaper och insikter om samhället och omvärlden genom litteraturen.

dennan1218 76
Postad: 19 nov 2018

 ok tack :)

Ingen orsak

Svara Avbryt
Close