12 svar
125 visningar
N00R är nöjd med hjälpen
N00R 1199
Postad: 17 maj 18:51 Redigerad: 17 maj 18:59

Ändring på min referat :)

Hej, jag behöver hjälp med min referat.

Jag hade längesen en uppgift om att skriva min referat. Idag kollar jag på min bedömning i svenska 2 och märker att jag har en rödmarkerad kunskapskrav.

När jag frågar läraren så berättar han såhär,

När jag sedan går tillbaka till uppgiften kollar om på vad jag har skrivit, hittar jag min text + själva uppgiften, kolla nedan,

Vad för ändringar kan jag göra utifrån det läraren kan mig som komplettering? 

Tacksam för svar!

Du måste källhänvisa likt Mikael visar i sitt meddelande. Han visar först hur du ska göra i början och sedan ger han exempel hur du fortsätter påminna, eller tydliggöra, för läsaren att det är källan som informationen du skriver kommer ifrån.

Ett referat är en text där du på ett sakligt sätt ska referera vad som sades i en annan källa på ett sätt som inte är likt originalkällan. Dvs du för inte kopiera originalkällan.

N00R 1199
Postad: 17 maj 19:52 Redigerad: 17 maj 19:57

Ja, jag förstår att jag ska göra likt Mikael sa. Men det jag fastna på är hur jag ska genomföra det. 

Alltså vart och vad ska jag lägga in?

Här är texten i boken.


Tillägg: 17 maj 2024 19:53

Den poetiska Edda (1270) sammanställdes av en oidentifierad författare 1270 efter att ha komponerats av flera olika författare och poeter under åttonde och trettonde århundradena. ( första meningen ), vad ska jag sätta in här?

De dikter och berättelser om nordisk mytologi som ingår i Poetiska Edda är förkristna dikter och berättelser om gudar, hjältar och deras äventyr. Författarna använder olika tillvägagångssätt för att fira och förklara sina resor. Som ett resultat har vi för närvarande en hel del kunskap om nordisk mytologi. De är skrivna i separata omgångar och har ingen koppling till varandra. Å andra sidan förmedlar varje dikt i den poetiska Edda om starka gudar och modiga dödliga ett budskap och hyllar deras dygder. Författarna beskriver hur varje hjälte tog sig igenom den farliga vandringen eller konflikten med gåtfulla varelser.


Tillägg: 17 maj 2024 19:55

Vart hittar jag författarens namn och liknande i en litterär bok? 

N00R 1199
Postad: 20 maj 16:04 Redigerad: 20 maj 17:44

...

N00R 1199
Postad: 20 maj 17:44

Jag kan få hjälp?

naytte 4218 – Moderator
Postad: 20 maj 18:52

@N00R, det är inte tillåtet att bumpa sina trådor inom 24 timmar efter ens senaste inlägg /moderator

N00R 1199
Postad: 20 maj 18:56 Redigerad: 20 maj 18:56
naytte skrev:

@N00R, det är inte tillåtet att bumpa sina trådor inom 24 timmar efter ens senaste inlägg /moderator

Tråden är publicerad den 17 maj, så antar det är tillåtet ifall det har gått ni 3 dagar. Eller har jag fel? 

N00R skrev:

Ja, jag förstår att jag ska göra likt Mikael sa. Men det jag fastna på är hur jag ska genomföra det. 

Alltså vart och vad ska jag lägga in?

Du behöver lägga in en fullständig källhänvisning till själva boken: 

Författarna XXX, YYY och ZZZ skriver i "Titel på bok" (publiceringsdatum), utgivare, att...

Sedan behöver du berätta att de i boken hänvisar till "Den poetiska Edda".


Tillägg: 17 maj 2024 19:55

Vart hittar jag författarens namn och liknande i en litterär bok? 

Det kan du hitta på bokens omslag eller precis i början av boken.


Angående din bumpning så gäller den från ditt senaste inlägg i tråden vilket skedde idag (inlägg #4) 16:04. Därefter bumpa du igen 1h och 40 min senare 17:44 (inlägg #5). Ditt inlägg #4 är med andra helt okej eftersom det skedde flera dagar efter inlägg #3. Dock är ditt inlägg #5 ej tillåtet. 

N00R 1199
Postad: 28 maj 14:45

Den poetiska Edda (1270) sammanställdes av en oidentifierad författare 1270 efter att ha komponerats av flera olika författare och poeter under åttonde och trettonde århundradena. Författarna Anders Lindqvist och Karl Lindqvist skriver i " Människans texter litteraturen" ( Juni 2012 ), Lund, att de dikter och berättelser om nordisk mytologi som ingår i Poetiska Edda är förkristna dikter och berättelser om gudar, hjältar och deras äventyr. Författarna använder olika tillvägagångssätt för att fira och förklara sina resor. Som ett resultat har vi för närvarande en hel del kunskap om nordisk mytologi. De är skrivna i separata omgångar och har ingen koppling till varandra. Å andra sidan förmedlar varje dikt i den poetiska Edda om starka gudar och modiga dödliga ett budskap och hyllar deras dygder. Författarna beskriver hur varje hjälte tog sig igenom den farliga vandringen eller konflikten med gåtfulla varelser.

 

Funkar det bra nu?

N00R skrev:

Den poetiska Edda (1270) sammanställdes av en oidentifierad författare 1270 efter att ha komponerats av flera olika författare och poeter under åttonde och trettonde århundradena.

Är denna information vad du själv säger eller vad källan nedan säger? Flytta ner meningen om det är det sistnämnda.

Författarna Anders Lindqvist och Karl Lindqvist skriver i " Människans texter litteraturen" ( Juni 2012 ), Lund, att [...]

Titeln måste vara exakt: " Människans texter - Litteraturen"

Det räcker med 2012. Sedan skrivs inte juni med stort j. 

Är "Lund" utgivaren? Denna verkar du ändå inte behöva ha med när jag kollar på din lärares exempel. 

N00R 1199
Postad: 28 maj 15:44 Redigerad: 28 maj 15:45

Författarna Anders Lindqvist och Karl Lindqvist skriver i " Människans texter - Litteraturen" ( 2012 ) att de dikter och berättelser om nordisk mytologi som ingår i Poetiska Edda är förkristna dikter och berättelser om gudar, hjältar och deras äventyr. Författarna använder olika tillvägagångssätt för att fira och förklara sina resor. Som ett resultat har vi för närvarande en hel del kunskap om nordisk mytologi. De är skrivna i separata omgångar och har ingen koppling till varandra. Å andra sidan förmedlar varje dikt i den poetiska Edda om starka gudar och modiga dödliga ett budskap och hyllar deras dygder. Författarna beskriver hur varje hjälte tog sig igenom den farliga vandringen eller konflikten med gåtfulla varelser. Den poetiska Edda (1270) sammanställdes av en oidentifierad författare 1270 efter att ha komponerats av flera olika författare och poeter under åttonde och trettonde århundradena.

 

Nu?

Det ser bättre ut. Den heter dock "Den poetiska Eddan", ändra det på alla ställen. 

N00R 1199
Postad: 28 maj 16:32

Tack så myckkeeet!

Svara Avbryt
Close