1 svar
65 visningar
Blossa är nöjd med hjälpen
Blossa 125
Postad: 16 apr 2020 10:31 Redigerad: 16 apr 2020 10:34

Referens stil

Skolverket för betyg A säger:

"Eleven kan välja och med säkerhet använda strategier för att söka relevant information och värdera olika källors tillförlitlighet."

 

Jag har precis skrivit en Roman analys på engelska, men det jag undrar är hur man skall visa i sin analys att man har "värderat" tillförlitligheten på källan?

såhär har jag skrivit i slutet av analysen:

Sources: 


https://www.sparknotes.com/lit/sun/characters/ 
https://www.britannica.com/topic/The-Sun-Also-Rises 
https://writersinspire.org/content/lost-generation 
https://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway#Writing_style 
https://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway 
https://www.cliffsnotes.com/literature/s/the-sun-also-rises/about-the-sun-also-rises 
https://www.shmoop.com/study-guides/literature/the-sun-also-rises/themes#men-masculinity-theme 

SeriousCephalopod 2193
Postad: 16 apr 2020 13:04 Redigerad: 16 apr 2020 13:10

Man kan ge uttryck för detta passivt och aktivt.

Passiva uttryck kan göras helt enkelt i formen av valen av källor. Har man valt en källor som av läraren bedöms mer lämpliga än andra, särskilt om det i en källhänvisning exempelvis fanns en hänvisning till en bättre källa eller om källan man använde hänvisade till en primärkälla som man inte använder. (wikipedia är en bra start men man bör kolla på wikipediaartiklarnas källor också)

Aktiva uttryck görs i formen av att man aktivt som del i texten anmärker på källorna man använder eller gör tydligt hur man använder dem. Låt mig hitta på en visserligen rätt torr hitte-på-paragraf för att illustrera idén

"En vanlig tolkning av karaktär X:s beteende är att det anspelar på kampen mellan det medvetna och det undermedvetna. (källa 1, källa 2).  Man kan finna stöd för denna tolkning i scenen när X:s besöker sin döende mor men  tvekar vid dörröppningen innan han..."

Då har man exempelvis gjort tydligt att man har plockat en idé om ett tema från en eller flera källor men påvisar att det verkar ligga något i den tolkningen genom att ta upp ett eget exempel. Dvs att man värderar innehållet. 

Om en idé kommer från en specifik författare så kan man kommentera på upphovspersonens tolkningar. Mycket av min personligt hållna analys av Mörkrets hjärta är färgad av  Achebes 'An image of Africa' där tesen är att boken är synnerligen rasistisk men denna tolkning är inte en universell sanning utan kan diskuteras i relation till Achebes personlighet och politik.

Detta är egentligen meta-analys snarare än litteraturanalys. Dvs analys av litteraturanalys men all ickeorginell analys tar den

Svara Avbryt
Close