AndréaSvan 18
Postad: 19 dec 2020

Regering

Hejsan, detta är min uppgift: 

Året är 2022. Din uppgift är att sätta samman ett efter svenska förhållanden trovärdigt regeringsalternativ utifrån följande mandatfördelning (se nedan). Motivera varför du anser att ditt förslag är rimligt och vilken typ av politik denna regering skulle driva. Siffrorna efter respektive parti representerar hur många mandat i riksdagen de fick i det fiktiva valet 2022.             

Vänsterpartiet – 17, Socialdemokraterna – 130, Miljöpartiet – 47, Liberalerna – 23, Centerpartiet – 18, Moderaterna – 79, Kristdemokraterna – 17, Sverigedemokraterna – 18

Jag har valt socialdemokraterna och miljöpartiet, de har jobbat ihop förr och det har funkat bra. Mer vet jag inte vad jag ska skriva, är verkligen inte bra på sådant här. Tack på förhand!

Exoth 145
Postad: 19 dec 2020

Ja, socialdemokraterna skulle ju då kunna bilda en majoritetsregering med endast miljöpartiet, vilket näst intill helt säkert skulle hända med dessa siffror. Jämfört med idag så skulle dessa två partiet därför få igenom mycket mer av sin egen politik och inte behöva rätta sig efter mittenpartierna eller vänsterpartiet. Även om socialdemokraterna skulle känna att deras parti glidigt längre åt höger så skulle de inte ens med hjälp av liberalerna och centerpartiet själva kunna bilda en regering utan antingen stöd från vänsterpartiet eller miljöpartiet. I denna situation känns det ju väldigt onödigt för socialdemokraterna att sätta sig mitt i smeten igen.

Jonto 4081 – Moderator
Postad: 20 dec 2020

Ganska enkel uppgift med de mandaten. Om S+MP har majoritet tillsammans så kan man räkna med att dessa bildar regering tillsammans då de står nära varandra politiskt och samarbetat tidigare.

Du kan ju titta ganska mycket på vilka frågor som de drivit tillsammans under 2014-2020 i regeringsställning. Du bör ta upp frågor där de har en samsyn och vill samma saker men också lista frågor där deras åsikter går isär och som kommer bli problematiska frågor för regeringen.

Områden som du kan ta upp:

Ekonomisk politik. Här har partierna en samsyn på ex. välfärd, skatter m.m. Beskriv vilken ekonomisk politik som regeringen troligen kommer driva. Tips kan vara partiernas hemsidor

Miljöpolitik: Miljöpartiet har profilerat sig inom Miljöpolitiken. Detta är deras hjärtefråga. Om de ska kunna tänka sig att regera med Socialdemokraterna så är det viktigt för dem att få igenom förändringar på detta område. Hur mycket av sina förslag på detta område tror du Miljöpartiet får igenom i regeringen?

Migration och integration: Detta är en fråga som splittrar de två partierna. Miljöpartiet har länge varit nära att hoppa av regeringen då man inte velat stå bakom Socialdemokareternas hårdare migrationspolitk. Hur löser din regering denna fråga?

Skolpolitik, Arbetslöshetspolitik, Försvarspolitik m.m. är fler politikområden som du kan diskutera.

Svara Avbryt
Close