2 svar
6025 visningar
Plugga7 är nöjd med hjälpen
Plugga7 44
Postad: 26 mar 2020 11:37

Regeringsformer

Hej!

Jag har skrivit en text om för och nackdelar med dem olika regeringsformerna, koalitionsregering,majoritetsregering och minoritetsregering. Nackdelen med majoritetsregering är att förslagen kan genomföras allt för snabbt (vilket är dåligt om de ej är genomtänkta). Fördelen med minoritetsregering är då motsatsen (förslagen genomförs långsamt vilket leder till att andra partier kan kompromissa med dem). Har dock lite svårt att komma på flera för och nackdelar. Allt svårast har jag för koalitionsregering. 

Tack på förhand

Vågmästarroll https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5gm%C3%A4stare_(politik) 

Jonto 7136 – Moderator
Postad: 26 mar 2020 12:07

Majoritetsregering kan framför allt vara svår att bilda. I Sverige har vi åtta riksdagspartier som är förhållandevis små. För att skapa en majoritetsregering så krävs det att ganska många partier går ihop och kommer överens vilket inte alltid är enkelt.

Majoritetsregeringar har ju dock ett säkert stöd i riksdagen och kan få igenom alla sina förslag. Detta är på ett sätt bra, Varför? Jo en regering som har svårt att få igenom sina förslag får det tufft att regera. Det kan vara bra med en regering som har fullt stöd i parlamentet. Vad är nackdelen? Jo att det blir en väldigt svag opposition och att regeringens politik blir omöjlig att påverka för andra partier. 

Minoritetsregering har vi ju nu. Där har man redan ganska tydligt sett nackdelarna. Det har flera gånger nästan blivit kris när Löfven inte lyckats hitta stöd för alla sina förslag. Det är också många partier som hotat att fälla regeringen vilket lett till att regeringen måste dra tillbaka sina förslag. Vad kan du utifrån detta se är nackdelen med en minoritetsregering? Fördelen är väl att riksdagen får större makt och att oppositionen också kan få komma till tals och påverka politiken.

Koalitionsregeringar är flera partier som regerar tillsammans. Vilket problem finns alltid när man är flera som ska komma överens? Vi har haft koalitionsregeringar på 70-talet som har spruckit. Centerpartiet hoppade av när de andra ville fortsätta med kärnkraft, Moderaterna hoppade av för att skatterna var för låga. S och MP regerar nu tillsammans men MP har behövt gå med på en hel del politik som de egentligen inte velat då en regering måste hålla en gemensam linje. Vilka problem kan man se med detta?

Fördelar med koalitionsregeringar. Där kan man kanske titta på Alliansen när den bildades som ett gott exempel. Var och en för sig hade partierna varit svaga och inte lyckats utmana Socialdemokraterna men tillsammans så lyckades man bilda ett alternativ som kunde ta makten. Åtminstone i början så kunde man komplettera varandra. Sen på senare år är de väl mer ett exempel på nackdelarna med koalitionsregeringar.

Svara Avbryt
Close