1 svar
36 visningar
Laura 1
Postad: 27 okt 2018 Redigerad: 27 okt 2018

Religion skolan

Hej!

Jo jag håller på med en uppgift här. Enligt läroplanen ska skolan tydligen vara icke-konfessionell. Idag är vi ett mångkulturellt samhälle, många har olika religioner i skolorna osv. Exempelvis inom Islam där man inte äter griskött eller att en man/kvinna inte får ta någon annan man/kvinna i handen. Vad menar man då med att undervisningen ska vara icke-konfessionell? Har det med att läraren inte får sympatisera för en viss religion, som förr med kristendomen och skolan. Eller att även fast man har en religion så ska man i skolan bete sig "neutralt", alltså att det ej får finnas några religiösa inslag? Eller är det så att kristendomen ändå tar störst utrymme i skolorna idag iallafall? Jag förstår definitonen av begreppet men ej hur det tillämpas.

Jonto 1671 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 27 okt 2018 Redigerad: 27 okt 2018

Att undervisningen skall vara icke-konfessionell betyder att den inte ska innehålla religiösa inslag eller förespråka en viss religion. Att inom naturkunkspasundervisningen kan exempelvis inte bibelns skapelseberättelse läras ut och bön får exempelvis inte förekomma i undervisningen. Läraren får inte heller framhålla en viss religion eller föra ut ett religiöst budskap. Läraren får naturligtvis ha en tro, men den skall inte påverka den undervisningen han/hon bedriver.

I religionsundervisning ska alla världsreligioner ta upp och behandlas lika. Detta gäller dock bara undervisningen. Det finns ex. konfessionella skolor som ex. är driven av en viss församling. De kan ha anpassat skolan efter exempelvis religiösa traditioner ex. vad gäller skolmat, regler, aktiviteter och värdegrund och så men undervisningen måste fortfarande vara icke-konfessionell och de måste följa kursplaner och skollagen. Däremot i praktiken så blandas dessa ihop och det finns problem med vissa religiösa skolor som bedriver konfessionell undervisning . Det kan ju också även i andra skolor bli så att kristendomen får större utrymme omedvetet för att det ligger närmare oss och kanske läraren också.

Sen ibland uppstår det gränszoner som har blivit ganska diskuterade Ska man kunna sjunga en psalm på en skolavslutning ex. Den blomstertid nu kommer eller ha en julavslutning i kyrkan med en kristen präst.

Svara Avbryt
Close