2 svar
166 visningar
Enaam_98 36
Postad: 31 mar 2019 Redigerad: 31 mar 2019

René Descartes

Hej! 

Tänkte bara ställa en fråga t er om vad tycker ni om Descartes kunskapteori ”Jag tänker, alltså finns jag” 

håller ni med honom? Ge gärna ett mot argument också!

håller med en presenstion om honom. Jag ska berätta i presenationen vad människor tycker om honom o hans teori. 

 

Tack på förhand ❤️

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att dyu skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

Jonto 4236 – Moderator
Postad: 1 apr 2019 Redigerad: 1 apr 2019

Jag tror inte det är så intressant för din presentation vad jag personligen, en 22-årig lärarstudent i de småländska skogarna tycker om hans idéer. 

Snarare så kan det såklart för din presentation vara intressant vad du själv tycker och tänker om hans teorier. Filosofi går ut ganska mycket på att själv reflektera över olika filosofiska ansatser och vad som är intressant med dem och vad man kanske inte alls håller med om.

Om du vill ha in perspektiv så kan du ju ställa honom emot andra filosofer och filosofiinriktningar som varit kritiska mot Decartes kunskapsteorier.

Decartes valde ju att tvivla på allt som våra sinnen ta in och fråga oss om vi verkligen kunde lita på det. När han kom fram till att vi inte kan lita på det som våra sinnen uppfattar så insåg han att det enda som fanns kvar som gick att hålla för sant var just hans tankar och att det just var detta som utgjorde hans existens: jag tänker, alltså finns jag.

En som inte skulle hålla med är exempelvis filosofen George Berkley som hade ett idealistiskt synsätt och menade att världen existerar runt om oss precis som vi uppfattar den och att det vi förnimmer med våra sinnen är objektivt och tillförlitligt. Han yttrade istället ett annat påstående "att vara är att förnimmas".

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kunskapsteoretisk_idealism

Svara Avbryt
Close