12 svar
361 visningar
sampledragon5 är nöjd med hjälpen
sampledragon5 495
Postad: 17 jul 2021 16:08

reserv

Hej! Mitt förstahandsval på antagning.se var bioteknikprogrammet och mitt andrahandsval var datateknikprogrammet. Jag kom in på datateknikprogrammet och har nu i efterhand insett att det är just datateknik jag vill läsa och inte bioteknik. Jag vill alltså inte bli antagen till bioteknikprogrammet. Jag är dock reserv 1 på bioteknikprogrammet och vill alltså inte råka komma in på bioteknik och därav förlora min plats till datateknikprogrammet. För att undvika att detta sker, ska jag då tacka nej till reservplatsen till bioteknik eller tacka ja? Svar uppskattas snarast mer än ord kan beskriva!

beerger 962
Postad: 17 jul 2021 16:54

Du kan ringa Antagningsservice måndag till fredag kl. 9–16. 

0771-550 720

Hör med dem, de kan säkert svara på din fråga.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 17 jul 2021 23:39 Redigerad: 17 jul 2021 23:41

Om du är helt säker på att du inte vill gå bioteknik så tacka NEJ till reservplatsen på antaging.se. Om du har minsta tvivel så tacka istället ja, du kan ändå inte bli antagen till ett program utan att aktivt tacka ja till din givna plats.

sampledragon5 495
Postad: 17 jul 2021 23:44

Tack för svaret! Jag är 100 procent säker på att jag vill läsa datateknik. Ska jag då tacka ja till datateknik och sedan tacka nej till reservplatsen till bioteknik? Jag vill alltså INTE komma in på bioteknik

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 17 jul 2021 23:45

Exakt så ska du göra!

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 17 jul 2021 23:49

Tänk också på att du har till 23dje? Jag är inte helt säker på datumet men du har några dagar att fundera rejält på om du inte vill läsa bioteknik. Se till att göra en gedigen research innan du tackar nej så att du inte ångrar dig i efterhand. Men ja, om du är helt säker så tycker jag du ska göra precis som Qetsiyah föreslår.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 17 jul 2021 23:54 Redigerad: 17 jul 2021 23:55

Ja, jag kan svara på om du har nån fråga om bioteknik för jag går programmet på kth, och det finns datatekniker här på PA också som kan svara.

Vad tänker du om utbildningarna?

sampledragon5 495
Postad: 18 jul 2021 00:06

Tack för svaren! Vad kul att du läser bioteknik :) Jag ansökte också till civilingenjörsutbildningen inrikting bioteknik på KTH men jag har blivit antagen till civilingenjörsprogrammet inriktning datateknik på KTH istället, vilket var mitt andrahandsval. Bioteknik var mitt förstahandsval. Anledningen till varför jag nu hellre vill läsa datateknik är på grund av jobbmöjligheterna. Jag tycker fortfarande att bioteknik är intressantare än datateknik men om man söker på  ”Civilingenjör inrikting bioteknik framtid” på Google så står det att det är svårt att få jobb. https://www.framtid.se/yrke/civilingenjor-inom-bioteknik Anser du att det stämmer? Har du upplevt att det är svårt att få ett arbete efter examen? Tack på förhand! 

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 18 jul 2021 14:08 Redigerad: 18 jul 2021 14:34

Oj, är de efterblivna? Jag har inte fått examen men jag har hört från lärare och utexaminerade studenter, det är inga problem att få jobb. Enligt mina lärare är bioteknik väldigt hett (inte pga corona), nu är den perfekta tiden att plugga det. Sverige är trea i världen enligt någon metric jag glömt, efter USA och Kina. En bioteknikers jobbmöjligheter är dessutom väldigt breda. Så nej, jag tycker inte alls det stämmer. 

Men, eftersom du är antagen till kth kan jag säga lite mer. Under mottagningen kommer det finnas möjligheter att prata med lärare och äldre studerande, de kommer bland annat hålla introföreläsningar som är till för att introducera er till ämnet och inspirera er. Om du vill kan du droppa in på biotekniks inspirationsföreläsningar och se vad du tycker. I min årskull (2019) vet jag om en person som kom in på reserv efter andra urvalet (genom telefonringning), det gjorde han en vecka in på mottagningen. Under första terminen var det en del som hoppade av pga erbjuden reservplats på andra universitet (typ 5pers), men då tror jag inte de tog in några.

Men, jag har missförstått antagningsprocessen grovt. Om du tackar ja till reservplatsen och sedan blir antagen (vilket jag tror är sannolikt) kommer datateknik autpmatiskt att strykas, så valet du gör nu är väldigt viktigt.

Jag tycker att om jobb är din enda farhåga borde du ändå välja bioteknik. Det viktigaste är ditt intresse, det är den största framgångsfaktorn. Sen ska jag tillägga att jobbmarknaden för vilken ingenjörsutbildning som helst är bra, så oroa dig inte om det för mycket om just det 

sampledragon5 495
Postad: 18 jul 2021 16:40

Jag tycker också att det är konstigt att det står så... för innan jag ansökte till de program jag skulle kunna läsa på KTH så kollade jag upp bioteknik och då så stod det på samma sida att det är jättelätt att få jobb. Att det var enkelt att få jobb kombinerat med att ämnet bioteknik låter sjukt intressant fick mig att välja just bioteknik som förstahandsval. Någon vecka efter att antagning.se hade stängt så märkte jag helt plötsligt att sidan hade ändat från mycket enkelt att få jobb till svårt att få jobb. Exakt samma sak hände med farkostteknik. Försökte kolla upp om sidan ens var pålitlig men lyckades dessvärre inte. I denna video:  https://www.youtube.com/watch?v=6UHwSQxOGw8r så bekräftar bioteknik professorn det du säger. I och med att jag kommer att vara lite äldre än alla andra, jag fyllde 21 i år, så vill jag verkligen inte göra fel val... den där sidan har verkligen lyckats sätta hjärnspöken i mig. Tack för ditt utförliga svar det uppskattas enormt mycket :)

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 18 jul 2021 23:04 Redigerad: 18 jul 2021 23:08

(Jag tänkte rekommendera den videon till dig! Det finns en sån för varje program)

(Personen du ser i videon heter Torbjörn Gräslund, han är typ världens snällaste människa. Han håller i en kurs i ettan i bioteknik, min favoritkurs eukaryot cellbiologi)

Den där raden på framtid.se borde verkligen inte avgöra ditt val här. Är det några fler saker som gör dig osäker? Jag försöker vara opartisk, det finns självklart midre nice aspekter hos biotek, men det beror på dig!

Jag kollade på SACOs hemsida (som är mer tillförlitlig enligt mig), men där gör de ingen distinktion mellan biologer och bioteknologer, och det är inte bra. Biologer får inte lika bra jobb som bioteknologer. 

Mina två största klagomål är 1) för mycket kemi 2) för lite matte. Vad tycker du om ämnerna?

sampledragon5 495
Postad: 19 jul 2021 11:58

Jag har alltid älskat matte. Kemi älskar jag inte lika mycket som jag älskar matte men skulle nog säga att jag från skala 1 till 10 ( där 10 motsvarar att jag älskar kemi och 1 motsvarar att jag hatar kemi ) så ligger jag på 7. Matte ligger på 10. Fysik ligger dock på 2. Är det mycket fysik  på bioteknik? Det står på KTH att det är 5 procent men hur mycket motsvara 5 procent ungefär? Jag är extremt dålig på fysik och är därav rädd att jag inte klarar av fysiken. 

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 19 jul 2021 12:11 Redigerad: 19 jul 2021 12:13

Haha, bra för dig, bioteknik innehåller endast en fysikkurs!

Jag vet inte om det här är tillräckligt enligt dig, men det finns fem mattekurser: envariabelanalys, linjär algebra, flervariabelanalys, numeriska metoder, statistik. Utöver det en liten projektkurs med mattetema och en modelleringskurs (kurs om differentialekvationer). Sen finns det 15hp helt valfria kurser på mastern, där kan du läsa matte. 

Det är bättre om du går in på kurslistorna och kollar själv, KTHs piecharts går inte att lita på. 

Jag tyckte inte det va tillräckligt så det är därför går jag teknisk fysik nu samtidigt.

Svara Avbryt
Close