2 svar
52 visningar
Sussiie är nöjd med hjälpen
Sussiie 1
Postad: 14 okt 2020 Redigerad: 14 okt 2020

Hur ska jag resonera om välfärd och skatter?

Hej går i 9:an och håller just nu på med en uppgift som jag har fastnat på.

Vi ska skriva en argumenterande text om välfärden och skatter. I texten ska vi skriva om en välfärdsfråga vi tycker att politikerna borde satsa extra på. Jag har valt att skriva om sjukvården. I texten ska jag resonera och motivera om varför vi ska satsa på just de. Sen ska jag också underbygga med fakta, exempel, argument och gärna också olika perspektiv. 

Det jag behöver hjälp med är att argumentera och motivera inom detta och även kanske lite bra fakta och exempel.

Skulle bli jätte tacksam om nån kan hjälpa mig:) 

Teraeagle Online 12493 – Moderator
Postad: 14 okt 2020 Redigerad: 14 okt 2020

Försök beskriva vad det innebär att ”satsa” på något. Innebär det bara att ge verksamheten mer pengar? Sen får du tänka på att det är regionpolitikerna som beslutar över sjukvården i Sverige, så om regering och riksdag vill satsa på sjukvården får de göra det på något annat sätt, t.ex. genom statsbidrag (som kan vara både generella, dvs ”använd dem till vad som helst”, eller riktade, dvs ”pengarna får bara gå till det här”).

Jonto 4107 – Moderator
Postad: 14 okt 2020

Varför är sjukvården viktig, tycker du?

Ett exempel på argument är att den är viktig för alla. Oavsett om du är gammal, ung, rik, fattig, arbetar eller är sjukskriver, man eller kvinna. Alla kan vi någon gång behöva vård.

Du kan också ta fram exempelvis statistik över sjukvårdens läge idag. Hur ser situationen i vården ut just nu som kan motivera att det behöver tillföras mer resurser? Hur länge behöver man vänta på vård? Hur mycket brist finns det på vårdplatser? Finns det för lite sjukvårdspersonal? Det går att hitta ganska mycket sådan statistik eftersom detta är något som tas upp i media ofta.

Tre perspektiv som man kan lyfta är individ/grupp/samhällsperspektiv. Vad skulle extra pengar för sjukdomen innebära för individen, för varje person? Vad skulle det kunna innebära för en specifik grupp ex. äldre? Vad skulle de positiva effekterna bli för samhället?

Som Teraegale säger så bör du nog argumentera utifrån att sjukvården är viktigare att satsa på än andra frågor. Om vi hade haft obegränsat med resurser så tror jag vem som helst hade köpt utan att blink att slänga femtioelva miljarder till sjukvården och femtioelva miljoner till skolan samt femtioelva miljoner till äldreomsorgen men man måste prioritera. 

Svara Avbryt
Close