2 svar
25 visningar
Daniah 20
Postad: 21 maj 2020 Redigerad: 21 maj 2020

Respons på bokrecensioner: Sebbe sa nej

Sebbe sa nej!


Jag har läst en bok som heter Sebbe sa nej boken skriv av Niclas Christoffer. Jag tror att författare har skrivit boken för visar hur ungdomar kan göra sake utan och tänka och efter man hamnar i en problem.

 

Boken handlar om i 16 årige Sebastian liv handlar allt om hockey och hans stora dröm är att blir hockeyproffs i NHL. På hockeygymnasiet i skellefteå är han redan en av de bästa på skolan och han känner att han är god väg att kanske någon dag nå sitt mål. Dock är relationerna på skolan allt annat än lätt. Jargongen mellan eleverna är tuff för många andra så handlar skoltiden mest åt att dricka alkohol och snacka om tjejer. Sabbe känner att han inte alls passar in , ändå försöker han. En kväll dricker Sebbe alldeles för mycket alkohol och Sebbe tappar kontrollen. Han Han hamnar i Sängen med en tjej , som han bara känner ytligt. Plötsligt går allt fel. Han blir våldtagen.

 

Boken utspelar hur ungdomar hamna i fel väg. Vigḱtig händelse som jag tyckt i boken är när Sabbe drack alkohol och hamnar i sängen med en tjej. Boken språk var så där det fanns liten svåra ord men jag kunde klara mig och förstå boken. 


Jag tycker att boken är ungdomsbok för det alltid händer med ungdomar så dem tänker inte på saker som dem gör. Boken genre tillhör äventy för Sabba han har inte blivit full av alkohol innan. Budskap som boken har är att tänk inna du gör någonting och speciellt om du är ung.          

 

Jag tyckte om den här för den tar upp ett mycket känsligt ämne. Jag lärde mig att jag ska tänka inna jag ska göra något för jag själv ibland. tänker inte på saker. Min kommentar är snacka inte om tjejer  framför killar. Och tänk innan du gör saker.  

Har kompletterat din rubrik med titeln på boken, så att det syns att det är två olika frågor. Det står i Pluggakutens regler att man skall kunna skilja mellan dina olika trådar - detta underlättar för oss som svarar. /moderator

Språkliga saker att tänka på och lite tips: (jag rättar inte alla fel men de viktigaste)

Stycke 1: Tänk på att sätta punkt när en mening är slut

ex. Jag har läst en bok som heter Sebbe sa nej. Boken är skreven av Niclas Christoffer

En annan möjlighet är att använda "som": Jag har läst en bok som heter Sebbe sa nej, som är skriven av Niclas Christoffer.

Stycke 2:

Uttrycket heter:  god väg att

relationerna är allt annat än lätta

Meningen  "Jargongen mellan eleverna är tuff för många andra så handlar skoltiden mest åt att dricka alkohol och snacka om tjejer." behöver ett ""och" i sig så att den hänger ihop. Kan du se var det måste in?

 

Stycke 3: "utspelar" låter fel, välj kanske "visar" eller "beskriver". 

Vigḱtig händelse som jag tyckt i boken --> En viktig händelse

Du behöver inte skriva "som jag tycker", det är du som skriver recensionen, det är underförstått att det är du som tycker detta. 

Glöm inte genitiv: Bokens språk  (finns på fler ställen liknande fel)

 

Stycke 4

"Jag tycker att boken är ungdomsbok för det alltid händer med ungdomar så dem tänker inte på saker som dem gör." Detta måste du utveckla. Att något är en ungdomsbok betyder att den är skriven för ungdomar och att ungdomar är läsgruppen. Kanske kan du skriva något om att detta är saker som skulle kunna hända ungdomar och att de kan relatera till detta. Eller kanske att tanken är att ta upp dessa viktiga problem med ungdomar för att de inte själva ska hamna i sådana situationer.

Hur tänker du att den är en äventyrsbok? Det är inte förklarat. Bara för att man gör något för första gången behöver det inte vara ett äventyr. Äventyrsroman brukar syfta på böcker som utspelar sig i spännande miljöer såsom djungel, vilda västern m.m.

 

Vad menar du med "min kommentar"?  Hela recensionen är ju egentligen någon form av kommentar. Du kanske ska säga "Mitt råd.." . Du bör nog dock i så fall förklara hur ditt råd är kopplat till boken och vara tydligare med det.

Svara Avbryt
Close