2 svar
47 visningar
Farbrorgul 129
Postad: 8 feb 2020

Retoriska stilfigurer

Hej!

Jag ska i veckan hålla ett argumenterande tal, men har svårt att hitta bra stilfigurer. Talet jag ska hålla handlar om varför man inte bör betygsätta praktiska/estetiska ämnen i grundskolan. Mina argument är

* Det tar mycket tid för lärare att betygsätta

* Vissa elever har fallenhet för dessa ämnen, andra inte. 

* De flesta kommer ändå inte söka vidare till ett program där dessa ämnen spelar någon roll, varför ska de då väga lika tungt som ett teoretiskt ämne som lägger grunden för framtida studier?

 

Jag har nyligen tittat på Retorikmatchen och blev väldigt inspirerad. Nu vill jag ha bra retoriska stilfigurer som gör mitt tal väldigt bra och övertygande att lyssna på. Gärna konkreta saker som gör att åhörarna kan måla upp egna bilder. 

Har ni några förslag? :)

Qetsiyah 2275
Postad: 8 feb 2020

Wikipedia har ett brett utbud:

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Stilfigur

Jag tänker att argumentet om att vissa elever har fallenheter, talanger, olika förutsättningar för praktiska ämnen så skulle man kunna använda liknelser, hyperboler eller dylikt. Här är ett exempel att lite inspireras av som rör sig i samma härad

För att få in exempelvis anaforer, allitterationer och sådana retoriska begrepp med ord så behöver man nästan veta ungefär vad du ska säga för att kunna få in det.

Svara Avbryt
Close