theswagmaster är nöjd med hjälpen
theswagmaster 20
Postad: 9 jan 13:19

Riksdagsspärren

Vilka fördelar och nackdelar finns det om man sänker eller höjer riksdagsspärren?

Jag tänkte att det blir enklare att bilda regering om man höjer fast färre partier ingår vilket inte är lika rättvist och vice versa med om man sänker alltså att det blir mer rättvist eftersom fler partier ingår men svårare att bilda regering. Finns det något mer man kan tänka på? 

Jonto 6328 – Moderator
Postad: 9 jan 13:31

Att prata om "rättvist" blir lite svårt eftersom det inte behöver vara mer eller mindre rättvist att ha en hög eller låg spärr; det är ju en subjektiv åsikt.

Det som du kanske är inne på är att det blir svårare för partier att komma in om man sänker spärren. Vad har dte för konsekvenser för hur väljarnas åsikter blir representerade? Om spärren är på 5 % och ett parti får 4,9 % av väljarna så är det över 300 000 personer om röstat på det partiet. Vad kan problemet vara med att detta parti inte kommer in? Vad blir det demokratiska konsekvenserna över att dessa 300 000 väljare inte blir representerade?

Om man måste samla många väljare för att spärren är hög. Vad innebär det för partierna? Hur måste de anpassa sin politik, när man måste samla många väljare för att komma in? 

theswagmaster 20
Postad: 9 jan 13:38

tack för hjälpen 

Svara Avbryt
Close