5 svar
19633 visningar
anonym1223 6
Postad: 23 apr 2019 15:52

Rökning mot och för argument

Jag ska skriva en argumenterande text om rökning och nu behöver jag både för och mot argument!

AlexandraE 2 – Fd. Medlem
Postad: 23 apr 2019 15:59

För: Får en att slappna av och ibland är det ens enda "vän". Man får en paus från allt när man går ut och tar en cigg. När man är arg hjälper det 9/10 gånger att ta en cigg för att lugna ner sig. 

Emot: Påverkar en negativt med tanke på alla sjukdomar, andningsproblem, sämre kondition etc. Huden påverkas, naglar blir gula, det luktar illa. 

Smutstvätt 22943 – Moderator
Postad: 23 apr 2019 16:00

Hur har du tänkt själv? Vilken tes har du valt? 

Jonto 8876 – Moderator
Postad: 23 apr 2019 16:13

Jag skulle nog inte säga att det finns så mycket argument för rökning.

En intressantare debatt är snarare om samhällwt bör göra aktioner för att stävja rökning och minska rökning eller om det ska vara upp till var och en att ta ansvar för om man vill röka eller inte röka.

För-argumenten blir annars ganska krystade och högst subjektiva.  De som röker gör säkert det för att de tycker det är gott, att det är en vana som är svår att bli av med, att det är en social konvention i deras bekantsskapskrets eller att de finner de lugnande. Det är dock inga argument som fungerar objektivt rent allmänt.

Det finns egentligen ur samhällssynpunkt endast argumwnt emot i form av

*konsekvenser för folkhälsan som i längden blit ekonomiska utgifter

* sjukdomar och förtida död

* ett beroende som lätt leder till andra beroenden med potentiellt värre saker

* ger en obehaglig upplevelse att utsättas för passiv rökning i det offentliga. 

etc.

 

Det enda möjliga försrgumentet för rökning rent objektivt jag skulle kunna se är att det finns en stor tobaksindustri som omsätter mycket pengar och har många arbetstillfällen samt måmga länder som exporterar mycket tobak. Detta är dock ett svagt argument eftersom det inte kanske  finns något värde att värna om just en specifik industri.

Fofabobianon 7 – Fd. Medlem
Postad: 16 maj 2020 14:01

Varför finns det inte något värde att varna om just en specifik industri? 

Vad kan man använda för starkare pro-argument mot det contra-argumentet? Att det inte finns ett värde att värna om en specifik industri känns inte som ett starkt argument.

Teraeagle 19778 – Moderator
Postad: 16 maj 2020 14:06 Redigerad: 16 maj 2020 14:08

Att USA över huvud taget finns till idag är till stor del p.g.a. odling av tobak (och bomull). Historiskt har det funnits många ekonomiska fördelar med tobaksrökning, åtminstone för de som odlade och sålde tobak. Det upptäcktes långt senare att tobaksrökning har stora negativa hälsoeffekter. Idag kostar säkert tobaksrökning mer i sjukvårdskostnader än man får intäkter från tillverkning och försäljning.

Svara Avbryt
Close