2 svar
28 visningar
jacmak761 är nöjd med hjälpen!
jacmak761 24
Postad: 1 maj 2019

Rotekvationer

Hej, kan inte få fram svaret på detta.

3x-1 + 3x+1 = 2

jag har börjat med att flytta 3x + 1till vänster led och den blir då negativ.

sedan kvadrerar jag båda leden för att få bort rotteknen. (3x-1)^2 =(2 - 3x+1)^2

I det högra ledet blir 3^2= 9 och x-1blir då x-1. Det blir 9(x-1) som i sin tur blir 9x-9.

I det vänsra ledet blir 2^2= 4 och 2  × -3x+1blir då -23x+1 som

multipiceras med 2  och blir  -43x+1

sen läggs 3x + 1 in bakom detta tal och det vänstra ledet blir4 - 43x +1 + 3x + 1

jag flyttar över några tal från vänster till höger och får det till 6x - 14=-43x+1

Detta kvadrerar jag igen och får då

36x2-84x+196=48x-16

Jag flyttar över det vänstra ledet till det högra och sen kör jag pq men jag får inte svaret.

 

Tack för hjälpen!

AlvinB 3075
Postad: 1 maj 2019

Det blir knas på mittentermen i sista kvadreringen; du glömmer att multiplicera med två.

(6x-14)2=36x2-168x+196(6x-14)^2=36x^2-168x+196

Yngve 11699 – Mattecentrum-volontär
Postad: 1 maj 2019 Redigerad: 1 maj 2019
jacmak761 skrev:

Hej, kan inte få fram svaret på detta.

3x-1 + 3x+1 = 2

jag har börjat med att flytta 3x + 1till vänster led och den blir då negativ.

sedan kvadrerar jag båda leden för att få bort rotteknen. (3x-1)^2 =(2 - 3x+1)^2

I det högra ledet blir 3^2= 9 och x-1blir då x-1. Det blir 9(x-1) som i sin tur blir 9x-9.

I det vänsra ledet blir 2^2= 4 och 2  × -3x+1blir då -23x+1 som

multipiceras med 2  och blir  -43x+1

sen läggs 3x + 1 in bakom detta tal och det vänstra ledet blir4 - 43x +1 + 3x + 1

jag flyttar över några tal från vänster till höger och får det till 6x - 14=-43x+1

Detta kvadrerar jag igen och får då

36x2-84x+196=48x-16

Jag flyttar över det vänstra ledet till det högra och sen kör jag pq men jag får inte svaret.

 

Tack för hjälpen!

Du gör fel vid sista kvadreringen, både på vänster och höger sida.

Vänster: (6x-14)2=(6x)2-2·6x·14+142(6x-14)^2=(6x)^2-2\cdot6x\cdot14+14^2

Höger: (-43x+1)2=(-4)2·(3x+1)=16(3x+1)(-4\sqrt{3x+1})^2=(-4)^2\cdot(3x+1)=16(3x+1)

Kom ihåg att kontrollera om du får falska rötter eftersom du kvadrerar uttrycken.

-------

Utöver det är det lite förvirrande att du skriver vänster där du menar höger och tvärtom.

Svara Avbryt
Close