1 svar
29 visningar
Grammatiknörden 1
Postad: 20 apr 15:33

Så är inte så lätt.

Hej! Ordet "så" ställer som vanligt till det. Fick den här frågan av en f d kollega: I meningen "Sitt här så kan jag läsa för dig!" så har man ett  imperativ + en huvudsats.. Är så-et här en konjunktion eller en subjektion? Det blev knepigt, tycker jag. En följdfråga är hur man avgör vilken sats som är över- respektive underordnad. Vad säger Pluggakuten om de här frågeställningarna?

Jag vet inte om du menar något annat när du använder begreppen"överordnad" och "underordnad" sats. Anser du det vara samma sak som "huvudsats" och "bisats".

Om något är en bisats eller inte går att ta reda på genom BIFF-regeln (i en Bisats kommer "inte" före det finita verbet).

Om man ska placera in ett inte i satsen "så kan jag läsa för dig", då blir det "så kan jag inte läsa för dig". Ordet "inte" är då placerad efter det finita verbet som är "kan". Alltså är detta en huvudsats.

Ordet så binder alltså ihop två huvudsatser. Ett ord som binder samman två huvudsatser kallas för en "konjunktion" eller inom vissa grammatikläror för en "samordnande konjunktion"

Svara Avbryt
Close