5 svar
269 visningar
darinet 121
Postad: 24 okt 2019 Redigerad: 24 okt 2019

Så upprörd

Hej, jag började på gymnasiet nyligen och det håller inte på att gå som jag hade önskat mig eller trodde att det skulle gå. För det först så vill jag säga att jag har hamnat i stökigaste klassen i hela världen där ingen bryr sig om skolan förutom visa som då och då bryr sig. Några av lärarna är bokstavligen de sämsta lärarna som någonsin har existerat i världen. Jag hade bra betyg och kunde ha hamnat i en bättre skola men jag är så ledsen för att jag inte kan eller vill göra något åt det just nu. Jag vill också påpeka att svenska är mitt andra språk men jag hade jobbat så mycket med svenskan sedan jag kom till sverige att jag nästan låg på B nivå  i nian. Jag blev placerad i Svenska 1 klass utan att veta det och jag frågade min lärare om jag kunde byta men hon rekommenderade att jag stannar på sv1. Men sen dess har jag bara fått D på ett prov och c på ett tal som jag dog för och c på en text som jag skrev och bearbetade 1000 gånger. Jag är så upprörd att jag inte ens har något på A nivå i matrisen. Jag har samma lärare i historia, där fick jag också ett c på inlämningstext och prov. Jag hade A i historia och hade nästan alltid fått A på mina inlämningar eller prov i nian. Hon hade inte ens någon anledning till varför hon gav mig c. Hon sa bara att jag inte har nått de kunskapskraven som krävs för ett A. Hon sa till mig att jag borde vara glad för att det fanns så många som misslyckades och sedan sa hon att jag borde vara ännu gladare för att jag fick det betyget fast svenska inte är mitt andra språk. Jag har börjat hata henne mer än jag någonsin hattat någon. Hon har inte ens lärt oss något, hon har alltid gett oss 20-30 siddor att läsa och 50 frågor att besvara, hon läser av vad hon skrev när hon har genomgång och hon säger att jag ska googla när jag ställer frågor till henne. Vad ska jag göra??????? Jag kommer inte att komma ut med bra betyg i Sv eller historia om jag har henne. Jag lovar er att jag har berättat sanningen, jag har påhittat några grejer för ni ska hålla med mig eller tycka synd om mig. Tycler ni att hon har fel eller vad kan jag göra åt det???


Tråden flyttad från Samhällsorientering > Allmänna diskussioner. /Teraeagle, moderator

Om man inte trivs med sin skola eller klass så finns det tre saker att göra.

1) Se om det finns plats på en annan skola som du kanske kan byta till.

2) Se om det finns möjlighet att börja i en annan klass på skolan

3) Prata med din mentor eller rektorn om att det är för stökigt på lektionerna. Det är skolans ansvar att man ska kunna ha studiero.

 

Din svensklärare ville säkert muntra upp dig och peka på att du faktiskt gjort mycket bra också och att ett C faktiskt inte är så dåligt. Däremot är det klart att man kan ha högre ambitioner. Förklara för läraren tydligt att du siktar på ett A och fråga vad det är du bör träna eller öva på för att kunna få ett A. Det är lärarens uppgift att ge stöd och feedback för att nå upp till de mål man vill nå.

Att man haft bra betyg i nian och sedan får lägre i gymnasiet behöver inte betyda att lärarna bedömer fel. Dels så är det nya kunskapskrav på gymnasiet som är svårare att nå upp till. Om det annars är dina lärare i grundskolan som bedömt lite för "snällt" eller lärarna här som bedömer lite för "hårt" går inte att säga. Lärare ser olika på betyg och gör lite olika bedömningar av kunskaper. Det går inte att komma ifrån. Det som du kan be lärarna om är att de ska vara tydliga med att förklara varför du inte nådde upp till ett visst betyg och varför du fått det betyget som du fått.

Att man tycker att man har dåliga lärare? Tja, vissa lärare är duktigare än andra. Vissa lärare passar inte för vissa elever. Så är det. Du kan såklart föreslå för läraren andra sätt att arbeta eller hur du skulle vilja ha det. Om du tycker lärarkvaliteten generellt är så dålig och det inte hjälper att prata med dem, så bör du kanske ta upp det med rektorn eller se om det går att byta skola.

Qetsiyah 3705
Postad: 24 okt 2019

Prata med studievägledare eller skolsköterska eller kurator eller mentor, någon vuxen i er skola. Vi kan inte hjälpa dig så mycket eftersom vi inte vet tillräckligt om din situation och kan inte heller komma i kontakt med läraren du inte gillar. Du kan även prata med dina föräldrar

darinet 121
Postad: 24 okt 2019

Jag vet att ni inte kan hjälpa mig för att ni inte vet så mycket om mig, men tycker ni att jag borde stanna kvar på svenska 1 eller byta till sva. Jag förstår att kunskapskraven är olika från grundskolan men jag lovar er, historieprovet var lättaste provet jag har någonsin gjort men hon vägrade att ge mig högre än ett C för att jag bokstavligen följde intruktionen på provet som hon tog från någon annan lärare. På provet stod det att man skulle skriva vad man tyckte om vissa saker men hon sa att jag bara skrev ner mina tankar med lite fakta (i den stora A poängs uppgiften). Hon sa också att jag borde använda mer begrepp än vad jag hade använt, fast jag avände alla som jag lärde mig av att läsa boken 247. Hennes genomgångar är ointeressanta för det känns inte som att hon vet vad hon pratar om, snarare läser från hennes powerpoint. Hon tvingar mig att googla begrepp eller typ vad som helst för att hon inte har någon aning om det. Förlåt om det blev för långt, jag vill bara få några tips?? Jag tycker absolut inte att C är dåligt och jag är inte ledsen för att jag fick ett C, jag är bara ledsen för att jag fick C efter att ha pluggat och arbetat och verkligen dött. Jag gjorde allt, allt  jag kunde men fortfarande har inte gått över ett C. Om mitt bästa är värt 1 C, då vill jag inte ens veta vad jag kommer att få om jag bara hade pluggat lite gran. Att byta skola är ingenting jag tänker på just nu för att jag har skaffat mig många vänner som jag älskar att umgås med. 

Teraeagle Online 10688 – Moderator
Postad: 24 okt 2019 Redigerad: 24 okt 2019

Nu finns det en risk för att jag kan låta lite cynisk men...

Livet är inte rättvist. Tyvärr. Det är klart att du ska få ett betyg som motsvarar dina förmågor men det är inte säkert att det finns så mycket du kan göra åt situationen. Du får fråga dig själv ifall det ”räcker” med ett C till det du ska göra efter gymnasiet. Tro mig, ingen kommer bry sig det minsta om dina gymnasiebetyg oavsett ifall du börjar jobba eller studerar vidare på högskolan. Det viktigaste är att du når en gymnasieexamen. Så länge betygen är ”tillräckliga” för detta så är det viktigaste att du själv känner att du har koll på det som det är tänkt att du ska lära dig.

Läraren bedömer. Det går aldrig att säga att en lärare tydligt bedömt rätt eller bedömt fel eftersom kunskapskraven måste tolkas av läraren. Du bör be läraren att på de uppgifter du beskrivit förklara vilka kunskapskrav du inte nådde upp till och vad som hade behövts för detta, det ska läraren kunna göra. Du kan också fråga läraren om denne har lust att låta någon annan lärare på skolan i samma ämne titta på provet.

Jag tycker nog inte du ska byta till SVA. Jag tror det gynnar dig i längden att vara i Svenska 1 då du kommer kunna utveckla ditt språk mer där och komma längre vilket gynnar dig på lång sikt. Dels är det inte säkert att du ens får ett högre betyg i SVA men som Teraegle säger fundera också på hur viktigt det egentligen är att få något betygssteg högre. Man kan klara sig bra utan de allra högsta betygen i varje kurs.

Man får kämpa på och bita i, så är skolan ibland. Se till att försöka ha en dialog med lärarna. Har du en mentor som inte är någon av dessa lärare, så prata med honom eller henne, då kanske du kan få lite stöd och hjälp med hur du ska förhålla dig. Om det finns en studievägledare så är det också en person du kanske kan prata med om du är osäker på om det är bäst att gå Svenska 1 eller Sva.

Svara Avbryt
Close