3 svar
32 visningar
Suss1243 18
Postad: 1 apr 19:32

Samhällskundskap ideologier

Letar efter vilka partier som ändrat (hur) sin ideologi

Då behöver du söka på historien bakom varje parti. Många grundar sig i en extremare version än vad de är nu. 

Alla partier förflyttat och har förflyttat sina positioner på den politiska skalan på olika sätt. Ideologi är ändå något som är mer beständigt men det finns några exempel.

Det tydligaste exemplet är Vänsterpartiet som tidigare var ett kommunistiskt parti och då också hette Vänsterpartiet Kommunisterna. Succesivt så började de betona kommunismen mindre och mindre och mer betona socialismen som är en mindre extrem form av kommunismen. Det hade dock också och göra med att det blev tydligt att de kommunistiska samhällena i världen inte hade utvecklats i någon god riktning och att kommunismen förknippades med diktatur och förtryck.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har också varit partier som delvis förflyttat sig ideologiskt. Dessa partier har alltid haft en blandning av konservatism och liberalism i sin ideologi, men det har förändrats lite vad de mest betonar och vilka frågor de driver. Under Alliansen och Fredrik Reinfeldts tid var dessa partier väldigt liberala. Nu i Tidösamarbet så har de mer börjat betona de konservativa inslagen och bedriva konservativa frågor. Dessa partier förflyttar sig alltid mellan liberalism och konservatism med olika balans mellan dessa båda delar.

Miljöpartiet hade ingen tydlig ideologi när de skapades. Ibland pratar man om en "grön ideologi" som handlar om politik som främjar miljö, natur och klimat men de placerade inte in sig på höger-vänsterskalan(socialism-lieralism-konservatism). Länge kunde de tänka sig att samverka både med höger- och vänsterpartier. Från början på 2000-talet har de dock i många frågor närmat sig den socialdemokratiska politiken och en socialliberal politik och räknas nu generellt till vänsterblocket ideologiskt sett.

Suss1243 18
Postad: 1 apr 21:25

Tackar för svaren. Det löser mitt problem 🙂

Svara Avbryt
Close