3 svar
41 visningar
zeinab12 42
Postad: 19 dec 2020

samhällskunskap

Hej jag har skrivit en liten text för varje partier. Vem kan rätta språket? 

Centerpartiet vill att EU ska ha effektivt. De jobbar med frågor som medlemsländerna. De arbetar med för miljö och klimat, handel, säkerhet, öppenhet och liberala värdering.

Miljöpartiet vill modernisera EU, för att möta klimathot, EU ska bidra med snabb järnväg, bygga nya gröna stadsdelar, fixa upp städernas förorter och producera förnybar energi. 

Moderaterna är mest skapande för Europakraften. Partierna står tryggt och stadigt i valrörelsen. Det är inte enbart på grund av vårt historiska arv, utan för att vi ger raka besked om vad Europa behöver. 

Jonto 4079 – Moderator
Postad: 19 dec 2020

 Sista stycket om Moderaterna måste du skriva om helt. Jag gissar att du läst på Moderaternas hemsida. De vill ju framställa sig själv i så bra som möjligt, men du kan ju inte skriva saker så att du låter som att du är med i partiet. Man kan nämna vad de tycker i frågorna och ta detta från hemsidan. Du bör dock inte skriva allmänna floskler såsom att de står stadigt i valrörelsen eller att de ger raka besked, för då är du ej neutral.

Så här kan du fixa till lite av språket:

Centerpartiet vill att EU ska vara effektivt. De jobbar med frågor som rör medlemsländerna. De arbetar också för miljö och klimat, handel, säkerhet, öppenhet och liberala värdering.

Miljöpartiet vill modernisera EU för att möta klimathot. De vill också att EU ska bidra med snabb järnväg, bygga nya gröna stadsdelar, fixa upp städernas förorter och producera förnybar energi. 

Moderaterna är mest skapande för Europakraften.(Detta förstår jag inte). Partierna står tryggt och stadigt i valrörelsen. (Vilken valrörelse? Just nu pågår ingen valrörelse). Det är inte enbart på grund av deras historiska arv, utan för att de ger raka besked om vad Europa behöver. 

SeriousCephalopod 2155
Postad: 19 dec 2020 Redigerad: 19 dec 2020

Går inte att rätta utan att skriva om helt. 

Hälften av meningarna  är oavslutade 

Centerpartiet vill att EU ska ha effektivt. (effektivt vad?)

och  den hänger inte inte ihop. 

De andra meningarna är även inte effektiva då de är listor av alldeles för många korta satser och borde styckas upp i fler meningar med fler prepositioner. Om en mening har fler än 3 kommatecken så är den generellt inte lättläst.  

Miljöpartiet vill modernisera EU, för att möta klimathot, EU ska bidra med snabb järnväg, bygga nya gröna stadsdelar, fixa upp städernas förorter och producera förnybar energi. 

I sista får du från 3:e person till vi utan sammanhang. 

Moderaterna är mest skapande för Europakraften. Partierna står tryggt och stadigt i valrörelsen. (??) Det är inte enbart på grund av vårt historiska arv, utan för att vi ger raka besked om vad Europa behöver. 

Du behöver skriva om satserna helt innan du kan få specifik feedback men den generella är att se till att meningarna individuellt kommunicerar något specifikt. För läsaren ser det ut som att du tagit listor av påståenden och länkat ihop dem till långa meningar snarare än gjort en egen tolkning och sammanfattning. 

zeinab12 42
Postad: 19 dec 2020

Jonto tack. Ok. SeriousCephaloped

Svara Avbryt
Close