8 svar
32 visningar
Luleph är nöjd med hjälpen
Luleph 41
Postad: 10 apr 20:15 Redigerad: 10 apr 20:16

Samtlig primitiv funktion E nivå

Hej jag är riktigt kass på matte. Försöker lösa samtlig primitiv funktion f(x)=1/x^7 fattar verkligen inte hur det blir 1/6x^6

Att hitta en primitv funktion innebär att man hittar den funktion som deriverad blir din ursprungsfunktion. Att hitta primitv funktion är samma sak som att bestämma den den obestämda integralen av funktionen. Det betyder att du söker en funktion F(x)F(x) sådan att:

F(x)=f(x)dx\displaystyle F(x)=\int_{}^{}f(x)\mathrm{d}x

eller annorlunda uttryckt:

F'(x)=f(x)\displaystyle F'(x)=f(x)

Om vi skulle fundera lite på din funktion nu, hur deriverar/integrerar man en funktion på formen kxnkx^n?

Luleph 41
Postad: 10 apr 20:34

jag hittade att det var för att man gör om 1/x^7 till x^-7 och sedan är det bara att följa formeln fattade bara inte varför man omvandla det liksom men tack för hjälpen

naytte Online 3999 – Moderator
Postad: 10 apr 20:37 Redigerad: 10 apr 20:38

Okej, vad bra!

Jag skulle dock rekommendera att du försöker förstå själva matemtiken och inte bara följer formler. Det hjälper inte så mycket i problemlösningssituationer att känna till formler, utan man måste förstå dem också. Jag vet givetvis inte om den beskrivningen passar in på dig, men jag ville ändå nämna det.

Luleph 41
Postad: 10 apr 20:39

jo jag vet fattar absolut 0 just nu vill bara få godkänt... ber t gud för nationella

naytte Online 3999 – Moderator
Postad: 10 apr 20:42 Redigerad: 10 apr 20:43

Vad synd att du tycker det är svårt! Om du har några frågor är det bara att ställa dem här på Pluggakuten. Det är väl ändå ett tag kvar till NP? Kanske är det värt att satsa lite extra? Då kan du förlita dig på dig själv och inte på gud ;). Men det är såklart upp till dig.

Luleph 41
Postad: 10 apr 20:45

Nästa månad men har prov på integraler och primitiva funktioner på fredag... B i 9an C i 1an D i 2an hoppas för ett E i 3an... 2b och 3b är sån sjuk skillnad...

2b och 3b är sån sjuk skillnad...

Tycker du? Enligt mina källor är Ma2 den kursen flest misslyckas i, medan Ma3 är en av de kurser som folk brukar tycka är okej. Men det är väl skillnad från person till person, antar jag.

Tycker du att du förstår det ni lär er, eller använder du bara formler? Om du inte riktigt förstår vad ni sysslar med kan det nog vara en väldigt bra ände att börja i, åtminstone inför NP.

Aja, nu ska jag gå ut och promenera. Lycka till med ditt pluggande och ställ så många frågor du behöver här på Pluggakuten! 

Luleph 41
Postad: 10 apr 20:53

matte 2 var typ exakt samma som matte 1 med lite nytt matte 3 är kaos

Svara Avbryt
Close