5 svar
260 visningar
joseph123 1
Postad: 4 jun 2022 04:39

Särskrivning

Hej, jag tänkte fråga om enkla regler för särskrivning. Finns det en allmän regel att följa? Det finns flera ord som jag inte är säker på om man ska skilja dem åt. Här är ett par exempel där ni kanske kan hjälpa mig:

  • Diskrimineringsgrupp eller diskriminerings grupp
  • Slangfraser eller slang fraser

 

Är det också i vissa fall acceptabelt att vara osäker och skriva fel ovanliga ord?

SeriousCephalopod 2692
Postad: 4 jun 2022 09:14 Redigerad: 4 jun 2022 09:14

I svenska så är sammankrivning nästan alltid rätt och det korrekta. Om det går att sätta ihop två ord i text så att de blir ett ord så ska de skrivas på det sättet.

I båda dina exempel så går det att skriva orden sammansatt, och det råkar även vara så att man ska skriva dem sammansatta som ett ord.

Ett sätt man kan kontrollera om en särskrivning är rimlig är att läsa upp meningen högt och lägga en paus mellan orden. Utifall meningen känns konstig eller styltad när man gör så så ska orden förmodligen skrivas som ett -- men kräver att orden inte är helt obekanta så att man känner igen deras rytm när man läser dem.

Är det också i vissa fall acceptabelt att vara osäker och skriva fel ovanliga ord?

Skriva fel gör alla hela tiden men vi ställer olika krav på varandra i olika sammanhang. Om man skriver några snabba inlägg på ett forum så är det inte hela världen att särskriva något ord eller vara osäker. Om man däremot skriver ett personligt brev till en potentiell arbetsgivare eller någon annan som måste få ett seriöst intryck -- ja då har man en skyldighet att vara extra noga med att kontrolläsa det man skrivit.

Jonto 9160 – Moderator
Postad: 4 jun 2022 14:14 Redigerad: 4 jun 2022 14:34
SeriousCephalopod skrev:

I svenska så är sammankrivning nästan alltid rätt och det korrekta. Om det går att sätta ihop två ord i text så att de blir ett ord så ska de skrivas på det sättet.

Det här var ett lite konstigt uttalande, tycker jag. Det är i många fall så att det går att både skriva ihop ord och att särskriva ord men där det ena i sammanhanget är det korrekta.

Både "sjuk sköterska" och "sjuksköterska" är helt korrekta och möjliga. Både "fel rapport" och "felrapport" är helt korrekta och går att skriva både ihop och isär. Så även blåbär /blå bär, brunsås/brun sås etc. Det beror helt enkelt bara på vad det är som du vill uttrycka och kommunicera i sitt sammanhang. 

Generellt sätt gäller det att "en sak är ett ord". När det gäller två substantiv (exempelvis "rock" och "ring") innebär denna regel att ordet alltid skrivs ihop ("rockring"). Orden diskriminering och grupp är två substantiv, och ska därför skrivas ihop till ordet diskrimineringsgrupp. 

Varför inte "diskrimineringgrupp"?

s:et dyker upp mellan "diskriminering" och "grupp" för att förenkla uttalet av ordet. Det kallas foge-s, och i regel ska ord med ett foge-s aldrig särskrivas, eftersom foge-s:et dyker upp för att förenkla uttalet av ett sammansatt ord. 

Även orden "slang" och "fraser" är substantiv, och eftersom vi menar slangfraser som ett gemensamt koncept (inte slang och fraser separat) ska ordet skrivas ihop. 

När det gäller adjektiv och substantiv, exempelvis Jontos exempel "sjuksköterska", innebär denna regel att om vi vill säga en sak, ska ordet skrivas ihop, men om vi vill säga två saker ska ordet särskrivas. Om en vill säga att någon är både sjuk och en sköterska, då ska det stå "sjuk sköterska". Men om vi istället vill berätta att någon har yrket sjuksköterska berättar vi bara en sak – vilket yrke hen har – och då ska ordet skrivas ihop. 

Generellt kokar denna regel ned till ett litet test – prova att sätta in ett "och" mellan orden, och se hur betydelsen påverkas. 

  • Sjuksköterska: sjuk och sköterska, hur blir det? Om vi pratar om att "på jobbet kräver en som är sjuk och sköterska högre lön", låter det fel – det är ju inte sköterskorna som är sjuka utan deras patienter!
  • Blåbär: blå och bär. Tja, om vi vill säga att något är både blått och ett bär, då fungerar det, exempelvis "svarta vinbär är blåa och bär". Men om vi vill prata om blåbär, de blå lingonaktiga bären, då fungerar det inte riktigt att säga att "jag tycker om att plocka blå och bär". Det kan gå att säga "jag tycker om att plocka blå bär", som i att röda bär tycker jag inte om att plocka, men alla blå bär går bra, men då pratar vi om något annat än just blåbär specifikt.

Det är inte en regel som är huggen i sten, men det kan underlätta lite grann. :) 

Jonto 9160 – Moderator
Postad: 4 jun 2022 17:16 Redigerad: 4 jun 2022 17:18

Bra inlägg Smutstvätt med bra råd.

Jag är lite allergisk mot de råden som SeriousCephalopod ger. Om man råder folk att välja att skriva ihop för att det oftast blir rätt eller försöka lyssna på hur ordet låter och om det är paus, det är då misstag börja uppstå där folk skriver "tillexempel", "iallafall", "hursomhelst" och "ochsåvidare"

Jonto skrev:

Om man råder folk att välja att skriva ihop för att det oftast blir rätt eller försöka lyssna på hur ordet låter och om det är paus, det är då misstag börja uppstå där folk skriver "tillexempel", "iallafall", "hursomhelst" och "ochsåvidare"

För att återuppliva en död meme:

Svara Avbryt
Close