Natascha 1204
Postad: 6 apr 2020

Schack

Jag har alltid älskat schack och min familj har inte en chans mot mig. Jag kommer från Bosnien mer specifikt en stad som heter Mostar. Hojta om ni känner igen den staden?!! Staden drabbade rätt så rejält under kriget i F.d. Jugoslavien och det var verkligen ett tydligt mål att genomföra ett enda raseri av arkitekturen med lång historia bakom sig. Jag åker ner till vårt hus i Mostar varje år och vårt hus i Kroatien för badsemester. När jag var i Mostar sist så köpte jag detta schack i Gamla Stan för 50 KM vilket ungefär motsvarar 250 SEK.

Jag undrar numera ifall det finns något samband mellan schack och intelligens? I så fall på vilka olika sätt kan schack öka intelligensen samt medföra en skarp hjärna?

 

 

Qetsiyah Online 3401
Postad: 6 apr 2020 Redigerad: 6 apr 2020

Jag trodde att du ville fråga om någon ville köra. Jag var ganska bra en gång i tiden, men vet inte hur mycket jag har kvar i hjärnan. Har du någon FIDE rank?

Natascha 1204
Postad: 6 apr 2020

Jag har hört lite om det med fide rank men inget jag riktigt prioriterat eller vad jag ska säga Qetsiyah. Jag har som sagt bara spelat mot familj och vänner lite sådär privat. 

Natascha 1204
Postad: 6 apr 2020

Jag började däremot bli väldigt sugen på att förstå sambandet mellan intelligens och just schack. Givetvis kan vi också köra en runda tillsammans. 👍👍👍👍👍

woozah 1438
Postad: 6 apr 2020

Schack har ju många element i sig som skärper intelligensen (men vad är egentligen intelligens?). Du ska se mönster, planera, kunna se mönster i motståndarens spel för att hitta taktiker o.s.v., så på samma sätt som sudoku och andra "hjärngympa"-saker så fungerar väl Schack åtminstone lika bra som det.

Qetsiyah Online 3401
Postad: 6 apr 2020

Planering är ju viktigt i schack, att kunna gissa motståndarens drag flera drag framåt och förbereda sig långsiktigt på brädet är svåra saker faktiskt. Väldigt hjärntungt. 

Det är ett fint schackbräde och pjäser, men faktiskt gillar jag inte att faktiskt köra med alldeles för spexiga pjäser. 

cjan1122 213
Postad: 6 apr 2020

Beror väl lite på vilken nivå man spelar på tänker jag. Har en bekant som är riktigt duktig men han säger att på den nivån handlar det mer om att ha memorerat teori och öppningar samt att ha koll på tidigare matcher för att lära sig hur man spelar vissa typer av endgame.

För de flesta som inte spelar superseriöst skulle jag dock säga att det som tidigare nämnt handlar om att förutspå och se mönster m.m

Svara Avbryt
Close