3 svar
30 visningar
Nael 25
Postad: 23 feb 2021

Sekulära livsåskådningar

Hej! Skulle behöva hjälp med en utgift. Man ska jämföra sekulära livsåskådningar. Dom livsåskådningarna jag ska hitta likheter och skillnader mellan är humanismen och ekosofin. Skulle verkligen behöva hjälp! 

Jonto 4240 – Moderator
Postad: 23 feb 2021

Vad är det du behöver hjälp med?

Är det att hitta information om de två livsåskådningarna eller är det att jämföra dem med varandra.

Om du redan vet en del om åskådningarna så skriv vad du vet så kan vi hjälpas åt att hitta likheter och skillnader. 

Nael 25
Postad: 24 feb 2021

Det är likheter och skillnader jag behöver hjälp med.

Nael 25
Postad: 24 feb 2021

Jag hittar inte så många bra likheter och skillnader men här är det jag skrivit hittills 

 

En likhet som finns mellan dom sekulära livsåskådningarna är att allt har samma värde. Inom ekosofin menar man på att allt levande har samman och allt levande har samma värde och det spelar ingen roll och det är en människa, djur eller en växt. Här kunde jag hitta en likhet med humansimen för att inom humanismen så har alla människor samma värde. Det är en likhet förutom att humansimen bara syftar på människor medans ekosofin syftar på allt levande. Så slutsatsen man kan dra av det är att det finns både likheter och skillnader inom denna fråga. För att humansimens vill att alla människor ska ha samma värde och bli behandlade lika vart man än kommer ifrån så det är ju en likhet med ekosofin att allt har samma värde. Men å andra sidan är det också en skillnad då ekosofin syftar på allt levande medans humansimen bara menar att alla människor har samma värde. Men i denna fråga så kunde jag också hitta en till likhet då man inom humansimen inte bryr sig vart människorna kommer ifrån och inom ekosofin så bryr man sig inte vad det är för alla har samma värde. Detta är en likhet på ett visst sätt men även denna kan man dra till en skillnad.  För att skillnaden är att inom ekosofin så bryr  man sig inte om föremålet och inom humansimen bryr man sig inte om vart människorna kommer ifrån. Så det är skillnaden mellan dom. 


Inom humansimen så sätter man människan i första värde och alla människor föds fria. Humansimen handlar mycket om att människan själv får bestämma. Man ska även granska fakta innan man innan man bildar sig uppfattningar om olika värden.  Detta är en skillnad från ekosofin där man grundar sig i miljöfrågor och att allt levande hör samman. Så det jag vill komma med det är att dom olika livsåkådninarna har lite olika syn på vad som är viktigt och vad de står för. 

Svara Avbryt
Close