2 svar
54 visningar
Dilaydeniz är nöjd med hjälpen
Dilaydeniz 59
Postad: 2 maj 10:53

Sex och relationer prov

Att ha sex utan skydd är mer värt än att använda kondom för att skydda sig mot könssjukdomar. ”Dagen-efter-piller” kommer att konkurrera ut p-piller i framtiden.

Skriv ner dina tankar genom att använda följande perspektiv:

Möjligheter och hot: Vilka möjligheter skulle detta ge? Vilka hot skulle detta kunna skapa? Mot vad och vilka?

Makt och rättvisa: Hur skulle detta kunna påverka maktbalansen i samhället? Skulle detta vara rättvist?

Etik och moral: Vilka etiska problem finns med detta? Vad är minst respektive mest moraliskt?

Ekonomi: Vilka vinster/förluster finns i detta? Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och ur ett privatekonomiskt perspektiv?

Hälsa: Hur skulle detta påverka min hälsa och folkhälsan?

Personligt perspektiv: Vad är min vinning eller förlust?

Att ha oskyddat sex kan medföra risker för könssjukdomar och oönskade graviditeter. Det är viktigt att vi tar ansvar för vår egen hälsa och skyddar oss själva och våra partners genom att använda preventivmedel som kondomer.

Möjligheter: Om “dagen-efter-piller” blir mer populära kan det ge möjlighet till fler personer som kan använda det som preventivmedel. Det kan vara bra för personer som av anledningar inte kan använda p-piller regelbundet.

Hot: Att förlita dig enbart på “dagen-efter-piller” är en nackdel eftersom de inte ger samma skydd mot könssjukdomar som kondomer. Detta kan skapa en ökad risk för spridning av könssjukdomar och påverkar hälsan och samhället negativt.

Makt och rättvisa: En ökad användning av “dagen-efter-piller” i samhället kan göra att män känner att de har mer makt och behöver i så fall inte använda kondomer och förlita sig på att kvinnan använder dessa piller istället. Männen kan anse att det är kvinnans ansvar att skydda sig mot graviditet eftersom männen inte vill använda kondom. Detta blir orättvist då inte alla kvinnor kan eller är bekväma med att använda piller.

Etik och moral: Att förlita sig på endast “dagen-efter-piller” kan innebära stora risker för din hälsa och andras genom spridningen av könssjukdomar.

Ekonomi: ?

Personligt perspektiv: Vinningen är att man kan njuta mer av sex utan kondom för att det blir mer intimt men förlusten är större eftersom det kan leda till oönskad graviditet och könssjukdomar som kan spridas alltmer i samhället.

Detta är en A-uppgift från instuderingsfrågorna till mig prov och jag känner att jag behöver skriva mer, men jag vet inte vad. Hittar inte så mycket information heller när man söker

En aspekt värd att ta upp är att akuta p-piller inte är lika effektiva för att förebygga graviditet som kondom. Akuta p-piller minskar risken att bli gravid med cirka 85%, om de tas inom tre dagar efter oskyddat sex, enligt RFSU. Så det finns en icke oansenlig risk att bli gravid ändå. 

Akuta p-piller påverkar även kroppen mer än andra hormonbaserade preventivmedel gör, och mycket mer än kondomanvändning gör (givet att ingen involverad är allergisk mot latex, men då kan man använda latexfria kondomer). Med det sagt är påfrestningen på kroppen inte är ens i närheten av påfrestningarna som en graviditet skapar. Men att kroppen inte mår så bra av akuta p-piller, särskilt inte om de används ofta, är jobbigt för individen, och kan även ha en ekonomisk påverkan, om individen exempelvis inte kan arbeta i någon dag eller två. 

 

Sedan kan det även vara värt att ta upp att det inte är alla som njuter mer av sex utan kondom än med. Om det dyker upp mycket oro för graviditet eller sjukdom under sexet, lär det minska njutningen betydligt också. Där är alla olika, och även om många föredrar sex utan kondom, är det inte nödvändigtvis sant för alla eller alltid. :)

naytte 4037 – Moderator
Postad: 6 maj 14:52

Jag tycker frågorna du har fått är väldigt konstiga. Hur ska man diskutera detta ur ett rättviseperspektiv? 

Jag hänger inte med på ditt resonamang nedan:

Makt och rättvisa: En ökad användning av “dagen-efter-piller” i samhället kan göra att män känner att de har mer makt och behöver i så fall inte använda kondomer och förlita sig på att kvinnan använder dessa piller istället. Männen kan anse att det är kvinnans ansvar att skydda sig mot graviditet eftersom männen inte vill använda kondom. Detta blir orättvist då inte alla kvinnor kan eller är bekväma med att använda piller.

Vad för typ av "makt" skulle de känna, menar du? Om en man vägrar använda kondom borde och kan den eventuella sexualpartnern helt enkelt avstå - det är ju inte som om det är tvång.

Svara Avbryt
Close