3 svar
128 visningar
pluggtugget är nöjd med hjälpen!
pluggtugget 13
Postad: 3 dec 2018

Sinneslagsetik - Etik & moral

Hej.

 

Har fastnat och behöver svar på min fråga.

Hade en sinneslagsetiker antingen lagt pengar på bla mat (nödvändigt) eller lagt pengar på trisslott som skulle kunna ge personen en förmögenhet? 

Sinneslagsetik handlar ju om att en handling är rätt så länge avsikten är god. Men i detta tillfälle så är ju avsikten god på både alternativ!?

 

Tack på förhand! :)

Ja jag tycker kanske det inte är så relevant att tillämpa sinnelagsetik på den här frågan, dessutom eftersom avsikten inte framgår glasklart. Dessutom kan man ju alltid diskutera vad som är en god avsikt. Är det en godare avsikt att tänka att man ska äta sig mätt än att försöka vinna en förmögenhet? Jag vet faktiskt inte..

pluggtugget 13
Postad: 3 dec 2018

Det har du rätt i. Jag gav ett exempel som liknar min uppgift, men för att ge mer detaljer så är ''storyn'' följande:

 

Det handlar om en fattig familj som får tag i pengar. Antingen så köper de mat till familjen, eller så använder de pengarna till att köpa material och framställa en raket och förhoppningsvis vinna en tävling och vinna väldigt mycket pengar och få en trygg framtid.

Man ska koppla etiska dilemmat till konsekvensetik och sinneslagsetik eller pliktetik.

Alan123 295
Postad: 3 dec 2018

Så ett tips är att om du ska svara utifrån de tre aspekterna (konsekvensetik,sinneslagsetik och pliktetik) tänk att du svarar Hur någon som följer respektive modell hade tyckt. 

Så exempelvis, en följare för konsekvensetiken hade främst värderat konsekvenserna av handlingen för att kunna bedöma om det är moraliskt rätt eller ej. 

Så enligt konsekvensetiken så är det:.....

enligt sinneslagsetiken är det:....

Osv osv...

Svara Avbryt
Close