4 svar
51 visningar
Koki_Jk är nöjd med hjälpen
Koki_Jk 59
Postad: 23 mar 2023 21:15

Skapa ett batteri

Hej!

Jag undrar lite om vad man bör tänka på när man ska "skapa" ett batteri. Hittills har vi hållt på med olika galvaniska celler såsom Daniells element, vätgaselektroden, ett vanligt alkalibatteri och blyackumulatorn.

Det jag har förstått är att det bör finnas en potentialskillnad mellan de olika metallerna. Men är det allt som krävs? 

All hjälp uppskattas!

CurtJ Online 1149
Postad: 23 mar 2023 22:16

Vad innebär potentialskillnad? Den ena metallen har något som inte den andra har och när detta något går från den ena till den andra så uppstår nyttigheten som är en ström. Vad krävs för att detta "något" ska kunna gå mellan elektroderna? 

Koki_Jk 59
Postad: 24 mar 2023 06:38

Då syftar jag på en skillnad i standardreduktionspotential.

CurtJ Online 1149
Postad: 24 mar 2023 09:56

Ja och den mäter förmågan hos materialet att ta emot elektroner. Om de två elektroderna har olika potential så kan eletroner flyta från den med lägre potential till den med högre men villkoret för det är att elektronerna har ett medium att flyta i. Olika medier har olika förmåga att transportera elektroner, man kallar i de här sammanhangen medier som leder elektroner bra för elektrolyt. Medier som leder elektroner dåligt kallas för isolatorer. Vanliga elektrolyter är olika flytande saltlösningar men i moderna batterier så ersätts de med gelformade elektrolyter eller mer eller mindre fasta.

Så i ett galvaniskt element behövs två elektroder med olika potential och en elektrolyt mellan elektroderna. 

Koki_Jk 59
Postad: 24 mar 2023 14:32

Okej, då förstår jag! Tack så mycket!

Svara Avbryt
Close