6 svar
290 visningar
MELINA_0111 64 – Fd. Medlem
Postad: 26 okt 2019 20:56

skillnad mellan allmänna relativitets teorin och kvanteorin

vad är dem stora skillnaden mellan allmänna relativitetsteorin och kvantteorin 

jag anser att  det är gravitationen och kvantgravitation 

vilka skillnader måste jag läsa på mer för förstå skillnaden i både dessa teorier???

Teraeagle 20234 – Moderator
Postad: 26 okt 2019 21:20 Redigerad: 26 okt 2019 21:35

Allmänna relativitetsteorin beskriver enkelt uttryckt ”stora tunga saker” och hur de rör sig. Det kan t ex vara hur planeterna kretsar runt solen eller hur galaxer rör sig relativt varandra. Men det kan också vara hur en boll rör sig om den kastas iväg. 

Däremot kan inte teorin förklara hur väldigt små saker som elementarpartiklar rör sig. Man kan exempelvis inte använda allmänna relativitetsteorin för att förklara hur elektroner rör sig runt en atomkärna. Då använder man istället kvantmekanik. Däremot kan inte kvantmekaniken användas för att beskriva rörelser hur större, tyngre saker som bollar och planeter. Kvantmekaniken säger t ex saker som att partiklar kan teleporteras och att det inte går att säga exakt var de befinner sig. Men detta gäller ju inte om du kastar iväg en boll, så var går man över från den ena teorin till den andra?

Fysiker tror att den allmänna relativitetsteorin och kvantmekanik är delar av en ”verklighet” som vi inte har till fullo förstått. En teori som förenar de båda teorierna brukar kallas för ”teorin om allt”. Det är ett sorts ultimat slutmål inom fysiken där man kan förklara allt i universum, på alla nivåer.

Det finns fenomen i universum som inbegriper saker som är både väldigt tunga och samtidigt väldigt små. I dagsläget har vi väldigt lite kunskap om dessa fenomen eftersom vi inte har en enda förenad teori för en sådan situation. Det kan t ex vara singulariteten hos ett svart hål eller självaste Big bang.

MELINA_0111 64 – Fd. Medlem
Postad: 27 okt 2019 10:31

hittar mångra bra källor om allmänna relativitetsteorin och svarta hål då jag vill jämföra utifrån svarta hål hittar inga bra källor på kvantmekanik vet du några bra källor om kvantmekanik det skulle hjälpa mig förstå mer?

Smaragdalena Online 78521 – Lärare
Postad: 27 okt 2019 10:43

Kvantmekaniken ÄR svår att förstå. Hur mycket matte och fysik har du läst?

Eftersom du inte har lagt din fråga på någon nivå är det nästan omöjligt att ge ett vettigt svar på den. Det är ju mer än 2 timmar sedan du skrev din fråga, så du kan inte flytta tråden själv, men skriv här så skall någon av oss moderatorer hjälpa dig att lägga den på rätt nivå. /moderator

MELINA_0111 64 – Fd. Medlem
Postad: 27 okt 2019 10:47

har läst på gymnasienivå vill ha källor som pratar om grunden i både teori och skillnad letar men hittar inte källor på kvantmekanik

Smaragdalena Online 78521 – Lärare
Postad: 27 okt 2019 10:59

Kolla om ditt bilbliotek har en bok som heter Trettio år som skakade fysiken av George Gamow. Jag rekommenderar den varmt!

MELINA_0111 64 – Fd. Medlem
Postad: 27 okt 2019 11:04

okej ska kolla i min biblotek men finns det källor du skulle rekomenera som behandlar teorierna

Svara Avbryt
Close