4 svar
620 visningar
LittleMissM är nöjd med hjälpen!
LittleMissM 128
Postad: 11 nov 2018

Skillnaden på Lg och Ln

Hej!

Skulle någon kunna förklara för mig när jag ska använda Lg och när jag ska använda Ln när jag räknar på tal. 

Jätte förvirrad när jag ska välja mellan de två. Jätte tacksam för en förklaring. Tack i förhand :) 

Teraeagle 7212 – Moderator
Postad: 11 nov 2018

Oftast spelar det ingen roll. Logaritmlagarna gäller i båda fallen. Däremot kan det vara naturligt (pun intended) att använda ln om du har talet e med i uppgiften medan lg är bättre om du har en uppgift med tiopotenser.

LittleMissM 128
Postad: 11 nov 2018

Det du förklarade fattar jag. 

Men tillexempel på denhär uppgiften, betyder det att jag kan välja mellan Lg och Ln? 

Jonto 1835 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 12 nov 2018 Redigerad: 12 nov 2018

Ja visst kan du det (jag visar längst ner i inlägget hur) men som Teraeagle skriver så är detta ett fall där det underlättar väldigt att använda naturliga logaritmen eftersom den och e^x är inverser och tar ut varandra. Det ser du kanske tydligt på näst sista steget i uträkningen ln(ek·432)=ln 0,5  k·432·ln e=ln 0,5 och sedan "försvinner bara" ln e till nästa rad och vi får k·432=ln 0,5

ln e är nämligen lika med 1 och påverkar därför ingenting, vilket gör att när man förstått detta direkt kan dra slutsatsen att ln och e "tar ut varandra" och därför blir endast exponenten kvar alltså i allmänhet ln(ex)=x.

 

Hade du löst det med tiologaritmer hade du fått ut samma sak, men du hade behövt räkna lite mer. Jag kan visa:

ek·432=0,5lg(ek·432)=lg 0,5("samma" logaritmlagar gäler så:)k·432·lg e=lg 0,5

lg e är dock INTE lika med 1 och måste då också tas med i beräkningen men vi kan lösa det ändå

Dividera båda sidor med 432 * lg e och vi får:

k·432·lg e432·lg e=lg 0,5432·lg ek=lg 0,5432·lg e-0,00160

Lite otympligare men slår vi ut allt korrekt så får vi fram samma svar, men vi få fler faktorer att hålla reda på och därför föredrar man naturlig logaritm i de fall man har ekvationer med e upphöjt till något för att ln och talet e tar ut varandra.

Omvänt gäller som Teareagle säger om du har ekvationer som ser ut 10x= a . Då kan man absolut använda även naturliga logaritmer här med men eftersom lg 10x=x då lg och 10^x är inverser tar ut varandra, så blir det en fördel att använda tiologaritmer.

 

Blev det klarare tycker du?

Som det redan sagts så spelar det ingen roll viket du använder när du skall lösa exponentialekvationer, svaret kommer ändå att bli samma. Enda undantagen till detta blir när det är e eller 10 som är bas i exponentialekvationen då det blir lättare att använda ln i första fallet och lg i andra.

Däremot, när du skall börja derivera exponentialfunktioner (som du snart skall göra eftersom du går Ma3 och precis har infört e och ln) så blir det mycket enklare att använda e som bas. Detta beror på att derivatan av ekx är kekx medan derivatan av 10kx är k*ln10 * 10kx. (I detta fall är det ln och inte lg som gäller). Man får alltså enklare uttryck för derivatan om vi använder e som bas för exponentialfunktionen när vi skall derivera

Svara Avbryt
Close