2 svar
31 visningar
Abbespanska7564 12
Postad: 3 okt 2020

Skillnader

Hej hej! Jag har en fråga som måste motiveras lite extra 

Jämför krigssluten 1918 och 1945, vilka är de största skillnaderna samt vad beror denna skillnad på?

Hittills har jag skrivit:

Den största skillnaden på slutet av världskrigen är hur man delade upp Tyskland i fyra zoner efter andra världskriget mellan sovjet, Storbritannien, Frankrike och USA. En annan skillnad är vapentillståndet där Tyskland var tvungna att ge bort alla sina militära saker. Först världskriget slutade med vapentillståndet men någon månad senare så skedde versaillefreden vilket ledde till orättvisa i Tyskland som i sin tur ledde till att Hitler kom till makten. 

 

Det känns som att jag har skrivit detta väldigt ostrukturerat och behöver dessutom fler exempel. Hjälp snälla!

Du nämner ju att Tyskland delades upp mellan segermakterna i zoner. Dessa zoner var till för att man skulle bygga upp Tyskland, skapa demokrati och stabilitet för att förhindra att nya krig skulle uppstå igen. Efter första världskriget så tog man endast ut krigsbyte och sårade Tyskland ekonomiskt. Där har du fått fram en tydlig skillnad. Precis som du skriver så ledde dessa ekonomiska förluster för Tyskland att det fanns stor misär och en hämndlystnad som drev Tyskland och Hitler till att starta ett nytt krig. Ur detta finner du svaret vad skillnaden beror på. Man ville undvika att den situationen skulle uppstå igen. Du har tänkt rätt men försök formulera det tydligare. 

En annan intressant sak som nämns på Wikipedia i artikeln om andra världskriget:

Med Tyskland slöts däremot aldrig någon permanent fred. Först i och med kalla krigets slut, Sovjetunionens upplösning och Tysklands återförening inträdde kunde ett fredsfördrag undertecknas, i samband med vilket Tyskland formellt accepterade de Allierades annektering av den östra fjärdedelen av Tyskland. År 1949 hade USA modifierat krigstillståndet med Tyskland men avskaffade det ej då man ville bibehålla legala rättigheter att ha trupper i Tyskland.[29] USA och flera andra länder avskaffade formellt krigstillståndet med Tyskland 1951 som substitut för ett formellt fredsfördrag, Sovjetunionen gjorde likaledes 1955.

 

Det får anses som en skillnad att efter andra världskriget så slöt man inte ens en formell fred med Tyskland alls

Svara Avbryt
Close