anonym8960 är nöjd med hjälpen!
anonym8960 261
Postad: 21 jan 2020

Skoltrött :(

Hur många nätter ska en student behöva vara vaken för att studera? Jag är less på sitta uppe till klockan 2-3 på natten för att hinna med alla läxor jag ständigt får, sitter och ugglar(?) varje dag. Är det normalt? Hur ofta och hur länge pluggar ni efter skolan?

Qetsiyah 4280
Postad: 21 jan 2020
anonym8960 skrev:

Hur många nätter ska en student behöva vara vaken för att studera?

Noll! Eller kanske nån enstaka gång i året.

Jag är less på sitta uppe till klockan 2-3 på natten för att hinna med alla läxor jag ständigt får, sitter och ugglar(?) varje dag. Är det normalt?

Nej, det är inte normalt, och jag skulle också vara less om jag var tvungen att göra det.

Hur ofta och hur länge pluggar ni efter skolan?

alla dagar men inte så länge.

 

Har du pratat med mentor eller kurator eller annan vuxen på din skola?

Jonto 3602 – Moderator
Postad: 21 jan 2020 Redigerad: 21 jan 2020

Jag är inte elev och jag höll inte helt reda på hur mycket jag pluggade. Men jag kan svara ur ett lärarperspektiv:

Att någon natt då och då när det är mycket behöva sitta uppe och plugga hör till både gymnasiestudier och universitetsstudier men inte ofta. 

Sen behöver vi alla olika med tid för att klara våra studier delvis beroende på hur vi fungerar, hur lätt vi har för ett ämne men också vad man har för studieteknik. 

Det du bör fråga dig:

* Utnyttjar jag tiden på lektionerna effektivt? Genom att utnyttja lektionerna bättre behöver man inte plugga lika mycket hemma. Kanske kan man fråga läraren om en del av det som ni brukar ha som läxor, kan arbetas med på lektionen, så man inte betunger är allt för mycket? Utnyttjar du eftermiddagarna väl eller sparar jag allt plugg till sent?

*Har jag en effektiv studieteknik? Det finns många tips på studieteknik på nätet, kanske har även vissa lärare en del tips. Man kan vinna mer än man tror på att ersätta kvantitet med kvalitet.

* Kan man gå ihop i klassen och be  lärarna bli bättre på att kommunicera vad gäller prov, läxor och inlämningar så inte allt hopas på ett ställe utan att man försöker sprida ut det?

Min personliga åsikt och tro är att  många läxor som delas ut i svenska skolor finns till för att lärarna och eleverna inte lyckats använda undervisningstiden effektivt. Det beror också på att eleverna läser så otroligt många ämnen och att varje ämne då får för lite undervisningstid och att varje lärare anses att det är viktigt att plugga just deras ämne på fritiden, vilket blir till ganska mycket tid när man ser till alla ämnen.

Så mitt råd är att försöka titta över din pluggsituation. Man orkar hålla på så ett tag men inte i längden.

anonym8960 261
Postad: 21 jan 2020 Redigerad: 21 jan 2020

Ok, tack för hjälpen!:)

Men hur lyckas ni, om ni inte pluggar så sent, vrje dag? 

Vad gör jag för fel:(

Jonto 3602 – Moderator
Postad: 21 jan 2020

Det är svårt att veta.

Det kan vara så att din skola ger orimligt med läxor eller att din studieteknik inte är tillräckligt god eller att du inte har tillräckligt goda kunskaper.

Upplever du att du generellt sett tycker det är svårt och att det är det som gör att det tar tid eller att det är för att det inte är så svårt men bara alldeles för mycket?

Kallaskull 660
Postad: 21 jan 2020

Antar du går Natur/teknik första eller andra året av din historik, är detta rätt?

Vilka ämnen jobbar du med så sent på kvällen?

anonym8960 261
Postad: 21 jan 2020 Redigerad: 21 jan 2020

Vet inte riktigt, kan ju vara så att jag är efterbliven.. Klarar inte av att plugga efter skolan så får ta det när jag "återhämtat" mig på kvällen, sedan tar det flera timmar för mig att plugga ett ämne. 

 

Över: Det stämmer, allt möjligt.. :( 

anonym8960 261
Postad: 21 jan 2020

Jag gick tidigare på en skola som tydligen var läxfri, vi hade knappast prov, vi fick istället uppgifter.. 

Var det så för er i grundskolan? 

Ps går i gymnasiet år 1 :)

Jonto 3602 – Moderator
Postad: 21 jan 2020

Om det tar  flera timmar för dig att plugga ett ämne (varje dag) så bör du nog testa en annan strategi, särskilt om man stor del av tiden känner att man inte kommer framåt. Det kanske kan finnas mattestugor/pluggstugor på skolan eller i närheten med tillgång till folk som hjälper till, man kanske kan hitta en kompis att plugga ihop med, kanske kan man hitta en teknik som passar bättre för en. Jag tror inte du är "efterbliven"; du har nog bara inte hittat ett bra sätt att plugga på.

Jonto 3602 – Moderator
Postad: 21 jan 2020 Redigerad: 21 jan 2020

Vi hade regelbundna glosläxor i språkämnena 1 gång/vecka(svenska, engelska, moderna språk) samt en matteläxa(ca. 10-12 uppgifter)

Enstaka läxor i NO.

Annars var det upp till en själv vad man tyckte att man behövde ta hem och jobba med för att lyckas på prov och uppgifter som inte blev klara på lektionen.

 

Det kan vara ett skäl. Att du inte är van vid läxor och då blir det jobbigare både tekniskt och mentalt.

Svara Avbryt
Close