6 svar
146 visningar
Ivan Jarl Wallén är nöjd med hjälpen!

Snälla nån, hjälp med Ti nspire cx cas

Jag förstår mig inte på hur man överför tabellen till ''grafritande sektion'', jag testat med allt käns det som, kollat på youtube 7 ggr. Försökt att definiera x, försökt att skriva olika termer så att räknaren förstår vilka variabler skall in vart. Att analysera grafer och linjär regretion är bus enkelt så den stegen är glas klar men hur i hela... får man tabellen ritat till en graf, samt i boken finns det ju två variabler x och y och y finns med index 1 å 2 under sig, hur får man till index tal. Och återigen hur ritar man en graph med understöd av en tabell.  

Är problemet att du inte vet hur du skall använda din räknare för att göra en värdetabell?

I uppgiften anvädner de funktionernan för att skapa de båda linjerna, inte värdetabellen. Det går att få din räknare att anpassa kurvor efter inmatade värden också, men det är inte så de gör i den här uppgiften.

Det är antagligen så att, ja, även tabellen blir fel, eftesom det spelar ingen roll om jag skriver en stolpe med x och sedan alla dessa tal från 0 till 15. Sedan matade jag in y1 med alla dessa tal från 5000 till 11000. Sedan försökte mata in uterligare en värde tabell men det här gången med y2 och då med startvärd på 5000 och slutvärde på 11983. Och sedan försökte att överföra det till graf, och det gick inte, lite konstigt eftersom jag kunde välja att göra hur mycket saker som helst med dessa värden, förutom att rita grafen med dem. 

Sedan om man nu ritar ut dessa grafer, den första varianten 5000 + 400x, då blir det bara en rak vertikal graf som ritas i andra kvadranten, d.v.s. på minus sidan. Och det blir inte alls den grafen som står i boken. Eftersom min graf blir tom från alla variabler, men hur får jag min graf att ser ut som i boken? 

Men om det nu är så att det inte går att överföra tabellen med alla dess data, varför ber de en att just göra det i boken, de skriver ju, -'' vi börjar först med att fylla i en värdetabell'' sedan ritar vi grafen. 

Dock försår jag inte varför min graf sedan inte kan använda alla data som jag har fyllt i.... . 

De använder sin värdetabell för att välja fönsterinställningen innan de ritar grafen - känns onödigt, tycker jag.

Om du fyller i dina x-och y-värden kan du anpassa en rät linje, en exponentialfunktion, en andragradskurva, vad-du-vill-för-funktion efter dina punkter. Du hittar den finessen någonstans under statistik, om jag minns rätt, men jag har inte tillgång till den räknaren här hemma. Man måste lägga in sina värden från någon annan del av CAS, knte inifrån statistikdelen.

okej tack jag tror att jag är med på noterna, men då käns det lite konstigt, att man inte kan göra det just där, eftersom det verkar som det mest logiska stället att göra det på, å sen kan man ju ondra vad används den här delen med statistik för överhuvudtaget, hittils har jag alldrig behövt använda den, eller kanske alldrig kunna använda den, men poletten kanske trillar ner för eller senare, vad hur när man skall använda olika delar av räknaren, men tack för svaret, lite klarhet i alla fall har den bringat. 

Om jag minns rätt så heter den delen där man lägger in sina listor just "listor" eller "lists" beroende på vilken språkversion man har - det finns en viss lgik i den placeringen också...

Man kan ha nytta av listorna t ex i statistiken i Ma2 - att beräkna standardavvikelse för hans är mööjligt, men väldigt trist.

Svara Avbryt
Close