1 svar
18 visningar
OmarTaleb 59
Postad: 31 maj 23:40 Redigerad: 1 jun 00:09

Sociolingvistik

Hej!

På svenska håller vi på med sociolingvistik, läraren ställde två frågor som man ska fundera på tills nästa lektion:

1. Varför är jargong negativ?

2. Kan man ha nytta av varandras sociolekter?

Jag har några funderingar kring den första frågan men är lite osäker, när det kommer till den andra har jag absolut inga tankar gällande den. Kan någon hjälpa mig med lite tankar för mina frågor?

På första frågan tänkte jag på att jargong är negativ eftersom det kan användas olämpliga skämt, tex rasistiska skämt. Vad finns det mer som man kan tänka på?

Tack på förhand!

Jonto 5457 – Moderator
Postad: 1 jun 01:02

En jargong kan absolut vara negativ på det sättet som du beskriver, att man har en jargong som skadar andra där man är taskig och säger saker som inte är okej. Jargonen kan göra att många dras med i det, då man triggar varandra.

En jargpng kan också vara exkluderande. Om du och dina vänner pratar med vcarandra på ett visst sätt, så kan det vara svårt för mig att komma in i er grupp och era samtal om jag inte kan eller förstå er jargong.

Jag tycker dock inte jargong alltid är negativt utan det kan också vara någonting som stärker och svetsar samman en grupp. 

Vad är en sociolekt? Jo det handlar ju om vilket språk vi har beroende på vår bakgrund. Om jag exempelvis kommer från ett mer akademiskt hem där vi är vana att använda lite mer formellt språk så kanske jag kan hjälpa någon som inte är så van vid det om denne behöver skriva ett brev till en myndighet, skriva en jobbansökan etc. för att hjälpa denne. Om jag kom till förorten, där man pratar en helt annan sociolekt än vad jag är van vid så skulle jag kanske  ha svårt att förstå allt och passa in men då kanske en kompis som är uppvuxen i förorten kan hjälpa mig hur man pratar där och tar kontakt med människor´där.

Svara Avbryt
Close