2 svar
84 visningar
sofialindast är nöjd med hjälpen!
sofialindast 14
Postad: 29 maj 2019

Sociologi - Karl Marx

Hej!

Vad tror ni Karl Marx hade tyckt om att stora företag flyttar sin produktion till andra länder där det finns billig arbetskraft och billigare produktionsmöjligheter för att minska sina utgifter och maximera sina vinster? Om han levt idag... 

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakuens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

ConnyN 1120
Postad: 30 maj 2019

Det är en intressant fråga. Marx och Engels var ju barn av sin tid precis som vi är barn av vår tid, men om vi gör tankeexperimentet att flytta hit Marx så skulle han nog knappast uppskatta en sådan lösning utan peka på att det var ett resultat av den råa kapitalismen.
Nu har vi som lever i den här tiden sett att totala omändringar i samhället inte verkar vara någon bra idé.
De som lyckats bäst har med argument, protester strejker och även viss brutalitet kämpat för sin sak.

Arbetare som kämpat för bättre arbetsmiljö, löner och kortare arbetstid.
Rösträtten är ett annat exempel som nu är aktuellt med 100-årsminnet av kvinnans rösträtt och att en människa betydde en röst och att man inte hade olika röstetal.

Marx var väl medveten om sådana saker och såg att bara människor fick någon form av uppmärksamhet så arbetade de flitigare. Han såg också att industialiseringen medförde att villkoren kunde förbättras och den fabrik som hade bästa maskinerna och de bästa arbetsförhållandena fick de högsta vinsterna.

Så i det här fallet som du tar upp så kunde han nog se att det också var en chans för arbetarna i de fattigare länderna att förbättra sina villkor, men förmodligen som här i Europa på 1900-talet så kommer det inte att gå smärtfritt utan det blir konflikter.

Svara Avbryt
Close