4 svar
66 visningar
pluggamera är nöjd med hjälpen!
pluggamera 12
Postad: 17 maj 2020 Redigerad: 17 maj 2020

Sommarprat!

Hej! Det är så att jag behöver hjälp, då jag har lite problem med att börja med mitt tal. Tack för hjälpen!!

Jag har kommit på ett tema jag vill prata om vilket är Barndom, utbildning och drömmar men är dock inte säker på om de hänger ihop. Utöver det behöver jag lite ideer på hur jag ska börja mitt tal och talet ska också vara något som andra kan reletera till!

Sommartalet ska vara ca. 10 -15 minuter lång och utöver det ska jag skriva ner det jag ska säga så att det blir som ett manus.

Teraeagle 9991 – Moderator
Postad: 17 maj 2020 Redigerad: 17 maj 2020

Har du lyssnat på något ”Sommar i P1” som brukar sändas varje år? De kanske kan ge dig lite inspiration.

pluggamera 12
Postad: 17 maj 2020

Jag har lyssnat på Arkan Asaad och Zara Larssons Sommarprat. Men har så svårt att börja på mitt :(

Det är ju svårt att ge bra tips utan att veta om dina egna erfarenheter och perspektiv då ett sommarprat är ganska personligt.

Börja med något som väcker intresse och som visar vem du är. Kanske en glimt ur något viktig eller speciell episod i ditt liv exempelvis den första skoldagen, när du insåg vad du ville utbilda dig till, när du fick bra betyg på något eller den bästa stunden ur din barndom.

Sen kan du efter denna lilla glimt börja mer från början och berätta kronologiskt(i tidsordning) för att sedan lägre fram återkomma till denna sekvens som du berättade en liten bild från i början. Detta är ett klassiskt grepp inom litteratur och tal som kallas "in medias res".

pluggamera 12
Postad: 17 maj 2020

Tack så jätte mycket för hjälpen! Har tänkt ut lite på hur jag ska börja mitt sommarprat :)

Svara Avbryt
Close