4 svar
219 visningar
joamp är nöjd med hjälpen
joamp 7
Postad: 14 apr 2022 20:20

Sovjets invasion i Afghanistan

Hej skulle behöva lite stöd i en uppgift jag skriver om när sovjet invaderade Afghanistan. Jag vet när detta skedde men har lite funderingar:

varför gick sovjet in egentligen? Var det för att de inte tyckte att Afghanistans kommunism ledare var bra och förde bra politik som inte var till fördel för sovjet?  Behöver lite mer info om vad orsaken till konflikten var.

 

jag vet när konflikten slutade men vad blev konsekvenserna för Afghanistan och sovjet av konflikten, tips på bra och pålitlig källa till det.

 

Hur ocj användes religion som påtryck i konflikten eller hur kan man se på det?sen är ju Afghanistan ett muslimskt land med islam som religion ocj sovjet en diktatorisk regi, det tycker jag är svårt att analysera?

Teraeagle 20230 – Moderator
Postad: 14 apr 2022 22:31

Det skedde en kommunistisk revolution i Afghanistan. Sovjetunionen invaderade Afghanistan i samband med det för att säkerställa att kommunisterna skulle kunna bibehålla makten i landet. Det här var ju en del av kalla kriget där mycket gick ut på att Sovjetunionen och USA indirekt stred mot varandra och kämpade om världsherravälde. USA stödde kommunisternas motståndare i Afghanistan, därför var Sovjetunionen tvungna att i sin tur stödja kommunisterna. Deras mål var ju att sprida kommunismen till fler delar av världen.

Konsekvensen blev väl, tja, att människor dog precis som i alla krig. Sovjetunionen kollapsade och med den så kollapsade också det kommunistista styret i alla dess grannländer, inklusive Afghanistan. Efter ett långt inbördeskrig kom talibanerna till makten. 

joamp 7
Postad: 14 apr 2022 22:37

Hej tack för informationen☺️ Jag tänker också att det måste funnits en anledning till att Afghanistan var sovjet övliga och vice versa, hade sovjet behållning av en god relation med Afghanistan eftersom dom importerade naturgas och annat? Eller hur var det? 

dom som var inblandade i den här konflikten var väl självklart Afghanistan och sovjet men de var väl också usa och kina som backade upp dom militärt och ekonomiskt?

Teraeagle 20230 – Moderator
Postad: 14 apr 2022 22:52 Redigerad: 14 apr 2022 23:00

Det som hände i Afghanistan var på inget sätt unikt utan många länder drabbades av liknande konflikter under 1900-talet, t.ex. Korea och Vietnam. Det sker en kommunistisk revolution som Sovjetunionen (och Kina) vill stötta och som USA vill stoppa, sedan stödjer de var sin sida militärt och ekonomiskt. 

Historiskt har Afghanistan varit strategiskt viktigt eftersom det låg nära Brittiska Indien (dagens Pakistan och Indien). Britterna var i århundraden rädda för att Ryssland skulle attackera deras områden via Afghanistan.  

Man kan nog argumentera för att naturresurser var en delorsak även till detta krig. Afghanistan är ju ganska rikt på gas och har en del mineraltillgångar. Sovjetunionen tyckte säkerligen inte att det var fel att ha en kommunistisk lydregering i Afghanistan som kontrollerade dessa (vilket samtidigt innebar att USA inte fick kontroll över dem).

Men man ska nog inte överskatta dessa faktorer allt för mycket. Många konflikter handlar om stormakter som tror sig ha rätt att expandera sina länder på bekostnad av andra. Det har funnits många maktfullkomliga män genom historien som har invaderat länder bara för att de är just maktfullkomliga och vill bygga allt större imperier. 

Teraeagle 20230 – Moderator
Postad: 14 apr 2022 23:04 Redigerad: 14 apr 2022 23:07

Det man ska komma ihåg när man pratar om ”Afghanistan” är att det inte är en stat på samma sätt som exempelvis Sverige. Det finns ingen stark regering som kontrollerar hela landet utan det handlar till stor del om väpnade grupperingar som kontrollerar olika delar av landet. Afghanistan är notoriskt svårt att erövra och kontrollera eftersom terrängen gör att man kan bedriva gerillakrigföring. Tänk dig att det bildades en svag kommunistisk regering i Afghanistan som Sovjetunionen gick in och försökte stödja. De attackerades sedan av ett antal väpnade grupperingar i landet som egentligen inte hade så mycket gemensamt förutom att de inte gillade regeringen eller sovjeternas invasion.

Svara Avbryt
Close