3 svar
35 visningar
aaaa1111 321
Postad: 3 okt 2023 17:38

Statsminister?

När talmannen utser en statsminister, ska det alltid vara från det ledande partiet i folkomröstningen? Eller hur väljer talmannen statsminister

Stainlesssteel 260
Postad: 3 okt 2023 17:42 Redigerad: 3 okt 2023 17:42

I olika demokratiska länder kan processen för att utse en statsminister variera, och det finns ingen universell regel som kräver att det alltid måste vara från det ledande partiet i en folkomröstning. Processen för att välja en statsminister beror på det specifika lands konstitution och politiska system. Här är ett sätt det kan göras på:

Parlamentariskt system: I länder med ett parlamentariskt system, som Storbritannien och Sverige, är det vanligt att statsministern är ledaren för det politiska partiet som har majoritet i parlamentet. Talmannen utser vanligtvis den ledaren som har det bredaste stödet i parlamentet.

Jonto 9251 – Moderator
Postad: 3 okt 2023 17:53

Om vi talar om Sverige så är det talmannen som efter valet kommer med en statsministerkandidat till riksdagen som är ett förslag.

Talmannens förslag på statsminister kommer alltid efter att han har genomfört så kallade talmansrundor. I dessa samtalar han med det olika partierna om vilka de tycker bör styra landet och vem de tycker ska axla rollen som statsminister. Ibland går det snabbt, om det redan före valet fanns ett antal partier som var överens och fick majoritet. Ibland kan det ta tid om partierna först måste förhandla och kompromissa. Talmannen föreslår sedan den statsminister som han tror har möjlighet att få stöd i riksdagen.

Om det är ett antal partier som kommit överens om att regera tillsammans så blir det oftast så att man kommer överens om att partiledaren för det största partiet , är statsministerkandidaten, för att de har fått störst stöd. Det måste dock inte bli så. I de partier som samarbetar nu genom Tidöavtalet(M, KD, L och SD) så är SD det största partiet men de fick inte ens sitta med i regeringen och än mindre fick Jimmie Åkesson bli statsminister. Detta för att tre av partierna M, KD och L var överens om att de ville ha Ulf Kristersson som statsminister och de tillsammans har större stöd än SD och så fick SD igenom andra saker och poster i gengäld.

Däremot handlar det alltid om att det är den största koalitionen som får regera. Det partiet som fick mest röster i senaste valet var Socialdemokraterna men det innebär inte att Magdalena Andersson blir statminister, då de samarbetande Tidöpartierna hade fler röster än hennes regeringslalternativ. 

Teraeagle Online 20271 – Moderator
Postad: 3 okt 2023 18:08 Redigerad: 3 okt 2023 18:12

Den minsta regeringen vi har haft var Regeringen Ullsten på 70-talet, den bestod bara av Folkpartiet (som idag heter Liberalerna). Det var det minsta partiet i riksdagen på den tiden men kunde ändå tolereras att bilda regering. I korthet så berodde det på oenighet i kärnkraftsfrågan bland de borgerliga partierna samtidigt som de hade majoritet i riksdagen.

Svara Avbryt
Close