11 svar
243 visningar
dajamanté 5139 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2017 13:53

Stor tack till alla goda människor som hjälper oss :)

Hej alihoppa volontär och moderatörer :)

Jag ville verkligen säga en stor tack till er på Pluggakuten!!

I år hade jag det lite tufft: för att komma in i svenska systemet behövde jag plugga hela matte programmet upp till 3c, samt fysik 1, och biologi 1 i typ tre månader. Jag har varit jämt på förumet, där ni förklarade för mig allt jag behövde veta, flera gånger i rad och på alla möjliga sätt tills jag förstådd (... till ex hur hunden Victor sitter i förhållande med strålkastare :D... Fruktansvärt!!). Dessutom kör jag samtidigt en liten fysik kurs online som täcker fysik 1 och 2...

Jag kan säga att jag hann tända många ljus i olika kyrkor i mitt liv (... samt hänga o-mamori, föreslå mat eller djur/människooffer till olika gudar...) och inga övernaturligt värelse har varit lika effektivt som ni!  (vi har skickat en liten gåva, men ingen död åsna :))

Det blev mycket tynga och absurda moment, men tack vara er blev hela processen mindre och mindre jobbigt. Jag kände mig mer i kontroll och det blev till och med roligare för varje dag! Efter ett tag började även kurs kamrater att fråga mig om matte och fysik! Och jag kunde till o med hjälpa till! Så jag vet inte om jag blev en bättre person; men en bättre person på matte blev jag säkerligen!

Jag fick betyg föra veckan och blev godkänd med A i biologi 1, matte 3c och fysik 1!

Så jag måste säga att ni är fantastiska personner, som ger så mycket tid åt andra, med tålamod och respekt. Och oerhört bra på vad ni gör!

Jag fortsätter med min fysik online kurs och har redan köpt boken matte 4. Jag ser fram emot att diskutera matte och fysik frågor hit :). Och kemi som jag har påbörjat!

Dr. G 9362
Postad: 3 jun 2017 13:59

Bra jobbat! 

Smutstvätt 23849 – Moderator
Postad: 3 jun 2017 14:11

Grattis! Det har du verkligen förtjänat! Det ska sägas att det är oerhört inspirerande att se dig här. Du kommer hit och kämpar med dina studier, eloge till dig som orkar! 

dajamanté 5139 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2017 14:15

Haha jo det blev mycket kamp,men nu tycker jag att det är roligt. Och jag är verkligen glad för allt stöd som jag får :) <3<3<3

Fint att ni gör det för andra människor!

Yngve 37896 – Livehjälpare
Postad: 3 jun 2017 15:36

Fantastiskt roligt! Jag är verkligen glad för din skull Daja.

Du har gång på gång visat ett stort mått av både envishet och tålamod, kombinerat med en nyfikenhet och en vilja att verkligen förstå.

Det är egenskaper som har varit minst lika viktiga som vår hjälp på din väg framåt till dina fina resultat.

Jag blir även väldigt glad av att du uttrycker tacksamhet och delar med dig av dina framgångar här. Det gör att arbetet vi gör här känns ännu mer motiverat.

Grattis!

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 3 jun 2017 17:39

Vad roligt att höra, Daja!

Ser verkligen fram emot att du skall läsa kemi nästa termin. Du kommer nog inte bara att ha frågor på uppgifterna i boken, utan kommer att ha funderingar på sådant som jag aldrig har tänkt på tidigare - och det skall bli skoj!

dajamanté 5139 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2017 19:48

Jag tänkte säga och det är jag som bli hyllad istället :) <3

@Yngve: det är du som har visat så mycket tålamod! Jag undrar hur du kunda orka och inte kasta datoren mot väggen ur rent desperation framför en sånt tröghet (det är kanske din tredje dator i år ^^?)

@Smaragdalena: Kemi har jag börjat förra måndag (som intensiv sommarkurs) och jag ångrar mig lite. Det är ett roligt ämne, läraren är toppen men det känns att jag hinner inte ta in det (+ svårigheter med svenskan såklart)! Frågor bara pilar upp utan att jag hinner processa saker. Jag ska försöka lista upp det som jag tycker är märkligaste. För jo, det stämmer, jag har rätt mycket konstiga frågor som poppar upp i huvudet...

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 3 jun 2017 21:04

Och jag som tänkte att det kommer att bli så tomt i sommar när alla Pluggakutare har sommarlov! Kör hårt Daja, det skall bli kul!

Vilket är ditt modersmål?

dajamanté 5139 – Fd. Medlem
Postad: 4 jun 2017 06:50

Det är franska :). Det hjälper eftersom ni har många låneord (...förutom när ni förändrar meningen totalt :)

Ok men då så, jag postar några kemi-funderingar :)

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 4 jun 2017 08:24

Har du några bra exempel på franska låenord som har fått fel betydelse? (Min svärfar har gift omsig med en fransyska, så det pratas en del franska i släkten.)

dajamanté 5139 – Fd. Medlem
Postad: 4 jun 2017 10:31

Galant till exempel! Det är en adjektif som appliceras till män som lyfter sin hat, öppnar dörarna framför damer eller lämnar sista platsen på livbåten (det är en extrem form av galanteri :D). Det betyder ''väldigt lätt'' på svenska tror jag.

Då har vi odör, som betyder lukt på franska (neutralt). Så kärlekspar säger ofta att dom älskar varandras odör, utan att det blir konstigt :D. Det är liksom typisk att sitta med nykära kompisar som kommer att detaljera den ny partners odör.

Vi också har frisör.. som kommer rak från 1800 talet, och betyder frisör som skapar hårlockar :). Och bara hårlockar!

Servett gör mig förvirrad fortfarande, alltid glömmer att det är INTE en handduk utan en pappersservett. Så jag får ibland en konstigt blick när jag ber om en servett till duschen. 

DÄREMOT när det gäller viktiga låneord som svenskarna BORDE HA lånat, har dom struntat i det! Sverige har struntat i potassium (och plockat kalium?), nitrogen (..?? kväve?) hydrogen (väte?) och sulfur (svävel va?), till min ytterst förrviring Oo!

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 4 jun 2017 11:14

Galant kan ha den "franska" betydelsen också - men det är nog vanligare att man hör ordet i frasen "det klarar du galant!".

Ja, odör är klart negativt på svenska. Lukt är (ganska) neutralt, doft är positivt.

"Frisyr" är hur man har håret, "frisör" (eller hårfrisörska) är personen som fixar det åt en.

Servett har olika betydelse, och portfölj är mycket större på svenska, om jag inte minns fel. På franska betyder det väl plånbok?

Bland grundämnena kunde du ha tagit med syre (oxygen) också. Sulfur heter svavel, utan prickar. Det lustigaste är väl ändå wolfram, där engelska och franska har det svenska låneordet tungsten (som betyder just tung sten), medan svenskarna har lånat tyskans wolfram, som betyder varg-fradga, alltså saliv från en varg.

Svara Avbryt
Close