4 svar
239 visningar
Arbetsmyran är nöjd med hjälpen
Arbetsmyran 307
Postad: 27 okt 2021 21:58

Svensk grammatik (ordbildning)

Hej! Har ni några tips på hur man ska tänka gällande rotmorfem. För jag fattar ju att det kan i sig självt ha en betydelse utan alla runt omkring, men hur vet jag om det är det. För t.ex. ordet barndom så är endast ord "barn" rotmorfem, men varför inte ordet "dom", samma sak i ordet "farligheten" varför är ordet "het" suffix? Liksom de är ju ord i sig självt. Tips på hur man ska tänka, tack!

Jonto Online 9436 – Moderator
Postad: 27 okt 2021 22:06 Redigerad: 27 okt 2021 22:12

Jag förstår hur du tänker.

"dom" kan ju betyda ett rättsutfall, en dom i domstol. Det är dock inte den betydelse som det har i ordet "barndom". Det har ju inget med domstol, lagar och regler att göra, utan där är "-dom" ett suffix, en ändelse. Detta suffix finns även i andra liknande ord som "ungdom", "ålderdom", "visdom" o.s.v. I inget av dessa har ordet med domstol och lagen att göra.

"het" kan förvisso vara ett adjektiv som betyder att något är varmt. Däremot i ordet "farlighet" så har det ingenting med värme att göra alls. Det är här ett suffix som även finns i andra ord såsom "skönhet", "dumhet", "slughet", "visshet". Det fungerar alltså som ett suffix.

Ett suffix har alltså ingen ordagrann betydelse i ordet utan används enbart för att sätta ordet i en viss form exempelvis att förändra ett adjektiv till ett substantiv eller ett verb till ett substantiv eller att modifiera ordets betydelse.

 

I exempelvis ordet "glödhet" så är "het" inte ett suffix utan här har "het" betydelsen "varm" och är då en rot i ordet.

I ordet "domare" så har "dom" en betydelse som visar att det har med domar och domstolar att göra och är inte ett suffix utan en rot. Här är det istället "-are" som är suffixet.

 

Är du med? Ord i svenskan kan oftast ha flera funktioner och betydelser och stavas likadant men ha helt olika betydelser.

Jonto Online 9436 – Moderator
Postad: 27 okt 2021 22:10

Vidare så i ordet barnhem så är både "barn" och "hem" rötter. Därför att båda har en betydelse i ordet. "barn" att det syftar på barn och "hem" att det syftar på att de bor där.

Arbetsmyran 307
Postad: 27 okt 2021 22:11 Redigerad: 27 okt 2021 22:11

Okej, det är lite lurigt det där. Men jag tror jag förstår bättre nu, frågar senare annars! :D Tack för hjälpen.

 

Jonto Online 9436 – Moderator
Postad: 27 okt 2021 22:29

Ingen orsak. Gör så!

Svara Avbryt
Close