5 svar
151 visningar
Reem 2
Postad: 14 jun 2020 21:38

svenska som andra språk

Jag pratar flytande svenska men problemet att jag är långsamt när jag talar och hitta inte ord för rätt tillfälle och å andra sida våga inte säga de orden på grund av rädslan att uttala fel. hur ska lösa detta problem? fast jag har testat alla strategier såsom tala, lyssna och skriva.

JohanF 2503
Postad: 14 jun 2020 22:56

- Om du har någon vän som är bra på svenska, och som du litar på, tala om att du behöver träna. Det enda som hjälper är att träna.
- Titta mycket på svenskspråkiga tv-program. Gärna nyhetsprogram, där förekommer ett mer komplicerat, tydligt och korrekt språk. Sveriges Radio är också bra att lyssna på.

- Läs svenska böcker.

Jonto Online 4740 – Moderator
Postad: 15 jun 2020 00:13

Om du inte hittar det som du tycker är rätt ord så säg det på ett enklare sätt eller använd ett ord som du hittar. Oftast kan vi förstå väldigt bra ändå även om inte varje ord är helt rätt eller helt rätt uttalat, viktigast är att kommunikationen flyter på. Du kan också exempelvis förklara vad du menar så kanske någon kommer på ordet och så har du blivit påmind om ordet. 

När man som du bor i landet och umgås med folk så utvecklar man språket automatiskt hela tiden men att läsa böcker på olika nivåer och områden eller för uttals skull också lyssna på ex. nyheter eller andra tv-program kan skynda på utveckligen eller stödja den.

Soderstrom 1299
Postad: 15 jun 2020 01:31 Redigerad: 15 jun 2020 01:32

Diskutera och gör dialog med dig själv. Funkade för mig när jag lärde mig en hel del spanska! Läs böcker, umgås med typ människor som pratar bra svenska (kompisar). Titta på svenska serier/filmer och tv-kanaler. Lyssna på radio! Engagera dig i en förening t.ex fotbollsförening, dansförening eller simförening.

Sen är det väl bra att prata långsamt? :) Min lärare sa en gång i tiden till mig att jag pratar för snabbt och att jag ska lära mig att prata långsamt istället :) inget fel på det!

Laguna 14551
Postad: 15 jun 2020 07:18

Om det är några specifika saker du tror eller vet att du gör fel på vad gäller uttalet, så öva på just det, med någon med svenska som modersmål som du litar på.

Det är ju en psykologisk fråga. En del bara pratar på utan att bry sig så mycket om att det blir fel, andra vill veta att det blir rätt. 

JohanF 2503
Postad: 15 jun 2020 09:59

Jag bodde i Canada i tre år tills ganska nyligen (alltså i vuxen ålder...). Jag upplevde att det största handikappet var så kallat ”småprat”, i större grupper, dvs fler än två. För det räcker att vara pyttelite långsammare än alla andra så riskerar man att inte hinna med alls, och man blir genast lite utanför. Långsammare blir man ju framför allt då man först måste fundera på hur man ska formulera sig, innan man yttrar sig. Därför tycker jag att det är speciellt viktigt att hitta tillfällen att prata i mindre grupp med personer som helt enkelt måste ”tillåta” dig att vara lite långsammare (andra gör ju inte detta för att vara medvetet elaka). Då kommer du att bli snabb. Det såg jag på mina barn (i din ålder och lite yngre) att de hade mycket lättare att lära sig än vad jag hade.

Svara Avbryt
Close