1 svar
258 visningar
lojtnantshjartat är nöjd med hjälpen!
lojtnantshjartat 34
Postad: 10 maj 2019

Svenska2 Grammatik

Hej! Jag har en uppgift i grammatik där jag ska hitta fel, rätta dem och förklara felen. Här är en mening jag fastnat på:

"Med Candides godhjärtade och mycket naiva personlighet speglar namnet Candide i romanen mycket väl, candide har mycket respekt för hans filosofi lärare Pangloss som lärt Candide allt om världen."

Det fel jag fastnat på är i:t efter "speglar namnet Candide". Hade jag skrivit texten skulle jag nog struntat i i:t helt. Jag vet inte hur jag ska förklara varför man inte kan skriva så.

 

Tack i förväg!

//Nicole

Jonto 3228 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 10 maj 2019 Redigerad: 10 maj 2019

Jag tycker inte det finns något fel i frasen "i romanen". Det anger att det är något som sker "i romanen" helt enkelt. Jag tycker felet ligger globalt i meningen. Naturligtvis ska det vara en punkt och avslutad mening efter ordet "väl", vilket du säkert redan markerat.

Jag tycker problemet är att den meningen saknar ett subjekt. Subjektet i en huvudsats måste komma före verbet. "Med Candides godhjärtade och mycket naiva personlighet" kan dock ej vara ett subjekt eftersom de saknar ett substantivistiskt huvudord och endast är en prepositionsfras.

Meningen kan fungera grammatiskt om ordet "Med" stryks samt adverbialet flyttas så det blir

"Candides godhjärtade och mycket naiva personlighet speglar namnet Candide mycket väl i romanen "

Jag vet dock inte om jag tycker att det är så troligt rent semantiskt då personligheten inte direkt kan spegla ett namn. Visserligen kan vi i svenskan placera enligt mönstret Objekt-Predikat-Subjekt men normalt sätt så förstår vi meningar som Subjekt-Predikat-Objekt och därför borde man ha skrivit följande för att gjort det tydligare:

"Namnet Candide speglar Candides godhjärtade och mycket naiva personlighet mycket väl i romanen"

Detta tycker jag fungerar bra både grammatiskt och semantiskt.

Svara Avbryt
Close