4 svar
52 visningar
Picimon 130
Postad: 28 maj 2020

sverige i den svenska slavhandeln

jag vet inte hur jag ska säga att ,det berör mig som mörkhuad att svarta människor användes som slav.men mest att sverige som är en demokratisk land var delaktig i detta.jag är själv mörkhuad och vill därför skriva om detta ämne.hur kan jag backa upp mitt argument med en historisk förklaring till att jag valde skriva om sv eriges delaktighet i slavhandeln pågrund av att jag är svart och det berör mig,att människor som liknar mig användes i slavhandeln.

Jonto 4233 – Moderator
Postad: 28 maj 2020

Sverige var inte samma demokrati på denna tid som vi är idag. Det som du dock är inne på och som kanske är viktogt för en motivering är ju att folk genrellt har dålig kunskap om Sveriges roll i slavhandeln. Vi har i Sverige varit dåliga på att lyfta fram de lite mörkare delarna av vårt agerande och att detta inte är så känt bland svenskar.

Svårt, det blir ju delvis ett känsloargument och då måste du utgå från dig själv och försöka beskriva hur du upplever det och känner kring det.

Det du kan mena på är ju att du kan ha enklare att sätta dig in i situationen, att den känns närmare dig, då det skulle kunna ha gällt dina anor och förfäder. Sådant gör ju att banden till det historiska blir starkare. 

Picimon 130
Postad: 28 maj 2020

jag utgår från att undersöka ur staden saint barthélemy som är en fransk ö i karibien.asså mitt land Djibouti har också haft en fransk koloni där pratar vi också franska,och det gör att jag känner en gemenskap med språket i detta ön.Men faktumet att det finns välldigt många gator som nämnda efter svenska namn i historien är inget som lyfts fram här i sverige.är det pågrund av att man ser det som en skam som man inte vill prata om.asså jag förstår inte riktigt.jag tycker att det viktigt att lyfta fram vad som hänt i historien och hur sverige agerat i dessa koniala projekt.detta för att kunna undersöka med hur det är idag,och att vi står för demokratiska rättigheter.men också att vi inte har en lag som handlar om slavar,människohandel osv.jag vet inte vilken typ av historiebruk detta beskriver eftersom sverige lyfter inte fram denna historien som har hänt. 

Jonto 4233 – Moderator
Postad: 28 maj 2020

Jag håller helt med :) 

Laguna Online 13463
Postad: 29 maj 2020

På närmare håll har vi svenska statens beteende mot samerna genom historien. Men det var inte ämnet för din fråga. Jag är osäker på vad din fråga är. Vill du skriva om Sveriges delaktighet i slavhandeln och foga in ett personligt perspektiv i texten och vet inte hur du ska göra det? Är det egna erfarenheter av fördomar du vill få med? Vill du göra redogörelsen mer levande och relevant på det sättet, eller använda dina egna erfarenheter för att argumentera? Ja, det står ju "backa upp mitt argument", men på vilket sätt vill du göra det? Och vad är ditt argument? Man argumenterar för en tes, så vad är din tes? Jag menar, ingår det i din fråga här?

Svara Avbryt
Close