2 svar
63 visningar
Ha en fin dag är nöjd med hjälpen
Ha en fin dag 1537
Postad: 12 okt 2021 17:49

Syskonreligionerna

Hej! Finns det någon gemensam anledning till varför och framförallt hur kristendomen, judendomen och islam kunnat spridas så snabbt?

Jonto 8411 – Moderator
Postad: 12 okt 2021 18:48

Ja delvis. Det handlar om att det förr fanns stora riken som man ville ena under en och samma religion som alla skulle följa.

Exempelvis i det stora romarriket där först judendomen var den dominerande religionen i hela riket. Sedemera blev kristendomen den nya statsreligionen i Rom som skulle implementeras i hela riket och som skulle vara den dominerande religionen. Det är därför kristendomen lever kvar i de flesta länderna som var en del av Romarriket och runtomkring.

Muhammed erövrade också på 700- och 800-talet stora områden i arabvärlden och försökte ena hela arabriket under samma religion nämligen islam.

creamhog 286 – Livehjälpare
Postad: 12 okt 2021 19:23

Jag håller med poängen, men jag tror den här delen stämmer inte:

Jonto skrev:

Exempelvis i det stora romarriket där först judendomen var den dominerande religionen i hela riket.

Romarriket hade sin egen religion före kristendomen. De försökte så mycket som möjligt att integrera andra religioner i sin egen. Judendomen var mestadels accepterad men aldrig den dominerande religionen. Monoteistiska religioner var faktiskt problematiska för romanerna och ibland var judendomen en av orsakerna till konflikter:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Judiska_kriget 

Svara Avbryt
Close