6 svar
72 visningar
Stockholm12 är nöjd med hjälpen!
Stockholm12 7
Postad: 11 maj 2020

Tal NP Åk 3

Jag undrar en sak och funderar verkligen på om detta är en bra idè. Men jag har nämligen ett tal som ska hållas ganska snart och vill gärna inleda mitt tal med ett citat från Albert Einstein men kommer såklart att referera till honom. Är det lämpligt att använda ett citat i ett tal eller ska man inleda talet med sina egna ord. Saken är den att Einsteins ord passar väldigt bra till talet och jag tror inte jag hade formulerat det bättre själv. 

Man kan absolut börja med att citera någon annan. Det är tvärtom ett ganska vanligt sätt att inleda ett tal. Däremot som du säger så måste det finnas en mening med det och att du sen förklarar varför det passar så bra till just det du ska prata om eller berätta.

Stockholm12 7
Postad: 12 maj 2020

Uppföljare på inlägget tidigare.

 

Det är nämligen så att jag har brist idéer och behöver förslag. Detta är ett argumenterande tal och talet handlar om andra länders sagoskatter. Jag argumenterar för varför det är bra för våra barn att läsa sagor från andra länder (med annan kultur osv). Men jag kommer inte på något bra motargument. Vad skulle det kunna finnas för motargument, samt hur kan man bemöta dem? 

Motargument skulle kunna vara :

1)i. Det är bättre att läsa böcker som kan ge dem kunskap om vårt samhälle, traditioner och vår historia och något som de kan ha nytta av. Detta kan barnen känna en starkare koppling till och lättare identifiera sig med. Det blir väl lite ett argument i nationalistisk riktning, att det är viktigare att bevara och föra vidare landets egna traditioner och historia.

2. Barn bör överhuvudtaget inte läsa saker. Det ger dem livlig fantasi och är bara påhitt. De ska läsa böcker som ger kunskap.

3. Barn är mer intresserade av andra medier såsom film, internet, mobilen och datorn. Där kan de få influenser från andra kulturer, nyfikenhet, uppleva historier och få lära sig nya saker. Sagoböcker är överflödigt och utdaterat och inget som intresserar barn.

Inget av argumenten tycker jag är å väldans bra om man funderar på det, så jag tror du kan bemöta dem ganska så enkelt.

Stockholm12 7
Postad: 12 maj 2020

Tack så himla mycket för förslagen. Det första var väldigt bra! Var inne på lite samma spår men visste inte hur jag skulle formulera mig, men tycker att det där med starkare koppling till samhället och identifiera sig själva är helt sant. 

Ingen orsak, lycka till

Svara Avbryt
Close