13 svar
227 visningar
tjenatjena 48
Postad: 6 jan 2020

teknik linjen men matte är inte mitt starkaste sida

Hej, jag är väldigt intresserad av teknik linjen och om datorer o pogrammering osv men matte är inte mitt starkaste sida just nu har jag E i matte och går i 9an. kommer börja andra terminen nu om 2 dagar.

vill verkligen gå teknik men har panik att jag failar och allt kommer bara gå åt helvete.

snälla ge mig tips och råd.

Ebola Online 1052
Postad: 6 jan 2020

Kan vara så att du har E i matte eftersom du inte var lika intresserad eller hade samma motivation som du har idag. Jag vet många exempel på personer som hade sämre betyg i matte under högstadiet men som kämpade hårt i gymnasiet och tog sig igenom utan problem. Om du har ett intresse för det du studerar så blir det enklare att hitta motivation. 

Ska du läsa teknikprogrammet är det viktigt att du arbetar hårt med matematiken som Ebola skriver. Goda matematikkunskaper hjälper dig dessutom i fysik och kemi. Du behöver dock inte vara bra på matematik för att lära dig om datorer och programmering.

Qetsiyah 2284
Postad: 9 jan 2020 Redigerad: 9 jan 2020

Beror på vilken inriktning du vill ta men om det är teknik-teknik så finns det matte 1234. De andra är inte så mattetunga egentligen för att de bara har upp till matte 3. Å andra sidan kan du inte gå ingenjörsprogrammen utan matte4 så det blir en avvägning där. Om du vill gå civilingj men inte vill läsa natur så välj tek-tek

Lite mer långsiktigt så kommer matte vara oundvikligt för dig om du gillar teknik, så det är bara att rappa på och plugga.

Du påstår att du suger, men har inte sagt något om huruvida du gillar matte? Allt kommer gå bra bara du har intresset anyway.

Edit: matte4 behövs för väldigt många om inte alla naturorienterande högskoleprogram, du måste se till att få med den på ett eller annat sätt.

Laguna 7390
Postad: 9 jan 2020

Om du vill ta reda på om du har någon fallenhet för programmering så prova nån av gratiskurserna som finns. De är ofta interaktiva, använder t.ex. programmeringsspråket Python, och förutsätter inget särskilt om miljön på ens egen dator.

ConnyN Online 1202
Postad: 9 jan 2020

Du har en termin kvar som du skrev.
Det kan vara knepigt att komma igen om du har E i betyg, men om du vill så tror jag att vi har möjlighet att hjälpa dig.

Om du kommit efter så blir det svårt eftersom det blir vissa grunder som du saknar, men det kan faktiskt gå att hoppa på "tåget" precis där du befinner dig. Du behöver lyssna på lektionerna och titta i boken för att förstå vad som kommer på nästa prov. Försök lösa problem och när du ser att du kör fast eller saknar kunskap om hur du ska lösa så lägger du ut frågan här och ber om hjälp.

När du engagerat dig ett tag så kommer du att bli häpen över hur roligt det faktiskt är att kunna.
Det förutsätter att du jobbar några timmar hemma varje vecka, men belöningen blir stor.

Hoppas att du ger oss chansen att hjälpa dig och du, teknik är otroligt roligt så det låter som ett bra val.

Qetsiyah 2284
Postad: 9 jan 2020

Om betygssnittet också utgör orosmoment så kan du vänta på preliminära antagningen (april) och se vad som händer. Har du kollat på föregående års antagningsgränser?

tjenatjena 48
Postad: 9 jan 2020

Tack så mycket för alla svar jag fick.

grejen är såhär att jag gillar matte. Det gör jag, men ändå så har jag E.

Jag har ett stort intresse för programmering.

Men hur ska jag göra så jag blir "bra" på matte? alltså så jag kan förhoppningsvis höja mig lite i matte iallafall men också förbereda mig inför gymnasiet så det inte kommer som en chock.

"Läs matte i fritiden" jag behöver mer specifikt hur jag ska göra (:

(jag tänker gå Informations och medieteknik.)

Qetsiyah 2284
Postad: 9 jan 2020 Redigerad: 9 jan 2020

Nämen okej!! Ingen fara! Om du gillar det så är det en annan grej, och vi på pluggakuten hjälper dig gärna med att förbättra dig i det i så fall.

Du måste kolla upp hur det ligger till med matte4, för matte4 ingår INTE i inriktningen informations och medieteknik. Civilingenjörsprogrammet i medieteknik som du kanske vill fortsätta med kräver den kursen.

Jag vet att jag tjatar, men just den kursen är särskilt viktig för behörigheten.

Om det bara var de som har lätt för matte som sökte sig till teknik och natur så skulle det inte vara något särskilt stort elevunderlag på dessa utbildningar, om de ens skulle finnas i samma utsträckning som idag.

Syftet med skolan är ju att du ska lära dig att bli bra på saker. Man måste inte kunna allting innan man ens har börjat. Det viktigaste är att du har ett intresse och är beredd att lägga ner tiden som krävs för att uppnå målen. Lyssna på lektionerna, för anteckningar, fråga läraren, se youtube-föreläsningar, gå på skolans eller Mattecentrums räknestugor och ställ frågor här i forumet. Det finns inga genvägar.

Och förresten - det är inte värre än att du kan hoppa av och byta till något annat program om du känner att det du valde inte var något för dig.

ConnyN Online 1202
Postad: 10 jan 2020
tjenatjena skrev:

Men hur ska jag göra så jag blir "bra" på matte? alltså så jag kan förhoppningsvis höja mig lite i matte iallafall men också förbereda mig inför gymnasiet så det inte kommer som en chock.

"Läs matte i fritiden" jag behöver mer specifikt hur jag ska göra (:

1)  Vilket avsnitt är du på just nu i skolan?

2)  Har du sett den här länken? Matteboken Mattecentrum

3)  Vad i det avsnitt du ska läsa är du mest fundersam över eller tycker du verkar svårt?

4)  Vad heter din lärobok? Inte en viktig fråga, bara nyfikenhet.

darinet 75
Postad: 10 jan 2020

Typs från någon som har tek-tek. Oroa det inte för matten för om du hoppar på tåget från skolstarten så kommer alltig att gå bra för att Matte 1C är liksom 9ans matte med några nya saker som kan vara svåra men du kommer seriöst att klara av det. När du får matte boken du kommer att skratta på hur enkelt matte är men bli inte lurade för att det kan vara värre närsomhelst med det är mest simpla saker.  Tänk dig att du börjar i en skola där din nians matte lärare inte är där, du kommer att få ett nytt start och du kan imponera din nya lärare. Jag har en kompis som hade dåligt betyg i nian men hoppade på en gång till höga betyg på matte 1c. Hon fick B i matte 1c fast hon hade E i grundskolan. Hon följde med på lektionerna och pluggade efter skolan och på helgen hemma. Hon var arg på att hon fick B för hon ville få bättre. Tro inge att man inte har friitid för det hade vi båda. 

Tips för nian 

Kör ditt bästa, fråga läraren om hur du kan bli bättre på matte. Gå genom de delarna du har svårt med, bara plugga hårt på de samtidigt som du gör det ni gör i skolan och då kommer du att bli bättre.

Kör ditt 

tjenatjena 48
Postad: 11 jan 2020

@Qetsiyah tror inte jag kommer gå Civilingenjörspogrammet för att jag vill bara bli en spelutvecklare och jobba inom pogrammering, eller behöver jag gå civilingenjörspogrammet? 

@ConnyN 

1) Geometri

2) Aa

3) vi började Geometri kapitlet i fredags och hittills är det inget så verkar vara svårt.

men problemet är att när jag jobbar på boken så jobbar jag bra och löser uppgifter och ibland blir jag klar med den gröna kursen i boken (normalt svårt) och hinner göra röda (mer svårt) men problemet är när det kommer till proven, jag tror att jag har förberett mig bra och sånt sen kommer provet och det går åt helvete, måste nog träna mer med problemlösning, och at förstå frågan.

4)  Mattedirekt.

@darinet tack för (glömde vad ordet hette haha)

ang det du sa om din kompis, vadå kommer jag också få matte b istället för c bara för att jag har E i matte?

@Teraegle men det känns som att alla som kommer gå dit älskar matte och är skit bra på det och på de flesta sidor så står det att Teknik pogrammet är för dig som älskar matte , typ. jag är beredd att lägga ner tid och energi på matte för att bli bra på det men hur? ska jag bara öppna upp en sida i matteboken och börja jobba.

 

/åh gud vad jag är tacksam att jag hittade den här sidan, har fått så mycket hjälp och stöd på denna diskussion och andra! 

Ha en trevlig dag/natt till alla er som hjälpte mig

ConnyN Online 1202
Postad: 11 jan 2020
tjenatjena skrev:

problemet är att när jag jobbar på boken så jobbar jag bra och löser uppgifter och ibland blir jag klar med den gröna kursen i boken (normalt svårt) och hinner göra röda (mer svårt) men problemet är när det kommer till proven, jag tror att jag har förberett mig bra och sånt sen kommer provet och det går åt helvete, måste nog träna mer med problemlösning, och att förstå frågan.

När du löst uppgifter i ett avsnitt, så gå tillbaka till den inledande texten. Läs noga. Är den lätt att förstå? Kan det vara något du inte såg första gången du läste texten? (Kanske det här är första gången du läser den. Oavsett vilket så innehåller den en hel del "värdefulla pärlor") 
Lägg märke till hur de benämner saker. Det har du nytta av på provet. Då är det välbekanta ord för dig.
Lägg också märke till hur de markerar sidor i en triangel som är lika långa. Hur de markerar vinklar som är lika stora.

Alla sådana små detaljer underlättar på ett prov. Om du själv använder dem när du löser exempel så blir du van att använda dem.
Var tydlig oavsett om du tycker att exemplet är för lätt för dig. Det ska vara lätt för en helt främmande människa att förstå hur just du tänkt. Det som du tycker är självklart när du räknar kanske du inte ens själv förstår efter en månad då du tittar på dina uträkningar om du inte varit tydlig.

För att vi ska kunna hjälpa dig så är det bra om du visar hur du räknar och ritar efterhand. Välj ut något exempel då och då och ställ frågan om det ser ut att ge bra poäng på ett prov.

Lycka till så länge. Vi väntar med spänning!

Svara Avbryt
Close