Termisk energi
Maria vill experimentellt bestämma effekten på en elektrisk vattenkokare. Hon mäter upp 8,0 dl vatten med temperaturen 15 °C. Hon startar vattenkokaren. Vattnet kokar efter tre minuter.
Vilket värde på vattenkokarens effekt får hon med hjälp av dessa mätningar?
Jag trodde jag skulle använda formeln föe värmekapacitet, dvs E=mT eftersom i min bok står det att skillnaden mellan specefik värmekapacitet och värmekapacitet är att värmekapaciteten används för enskilda föremål som en kastrull eller termos medan den specefika värmekapaciteten avser ett specefikt ämne. Jag tycker förklaringen är lite flummig men eftersom det står att värmekapaciteten används för enskilda föremål tänkte jag att man använder E=m△T och inte E=cm△T
Om du studerar enheterna så ser du att specifik värmekapacitet har kg i nämnaren. Skillnaden mellan värmekapacitet och specifik värmekapacitet är alltså att man i specifik värmekapacitet dessutom delar med massan på föremålet/ämnet.
Man kan definitivt räkna fram en specifik värmekapacitet även för t.ex. en termos. Frågan är bara huruvida det är ett användbart mått, med tanke på att en termos består av massa olika ämnen och att en termosmodell inte är en annan lik.
För t.ex. vatten å andra sidan kan man givetvis också tala om värmekapacitet, men återigen blir frågan hur användbart detta mått är. Värmekapaciteten beror ju på mängden vatten, och det bakas då in så att det blir specifik värmekapacitet. Om du jämför detta med termosen så beror ju dess värmekapacitet inte på "mängden termos"; du kan ju inte ha "mer eller mindre termos", på samma sätt som du kan ha mer eller mindre vatten.