1 svar
143 visningar
lukas33 är nöjd med hjälpen!
lukas33 44
Postad: 13 maj 2019

Tidsepoker / författararbete

Hej!

Behöver lite hjälp med en fråga till mit författararbete, frågan lyder : Författaren tillhör olika epoker, kommentera detta i texten; varför hör din författare till just denna epoken, koppla författarens tankar och idéer till samhället då författaren var verksam. 

Och  jag  skriver om Kerstin  Ekman som tillhör epoken Efter  1900, det  jag undrar är hur ska jag skriva denna fråga?  fattar inte riktigt vad min lärare menar och jag har  ingen  tillgång  att  prata med henne.

Tacksam för svar

Den frågan kanske har mer bäring för de som valt en mer historisk författare. Kerstin Ekman är ju samtida och delvis fortfarande verksam. Litteraturepoker har idag lite spelat ut sin roll och idag spretar litteraturen ganska mycket. De är svårt att hitta något som definierar alla dagens författare.

Den epok man generellt brukar tala om på 1950-talet och framåt är postmodernismen.

Så här står om postmodernismen på Wikipedia:

Till skillnad från de modernistiska författarna som ser fragmenteringen av individen som problematisk hyllar den postmoderna litteraturen dessa drag hos individen. 

Självreflektion, parodi, satir, fragmentering, tvetydighet, populärkulturella inslag och nedbrytande av skillnaden mellan hög och låg kultur är typiska inslag i postmodern litteratur.

Du får försöka se om du kan hitta detta i Kerstin Ekmans litteratur. Det var länge sen jag själv läste Ekman så jag kan inte hjälpa dig där. Fragmentering av en individ handlar om att man beskriver individers splittringar och sönderfall, det vill säga många olika motstridiga sidor hos en individ. Självreflektion handlar om att karaktärer reflekterar över sig själva och sina liv. Parodi och satir tror jag du känner till. Populärkulturella inslag är exempelvis popmusik, film, böcker etc.

 

Frågan om författarens tankar och idéer i förhållandet till samhället författaren var verksam i, är kanske mer relevant. Där får du försöka se hur tiden och samhället som Kerstin Ekman växte upp i har präglat hennes tankar och idéer. Ekman växte upp i 1930- talets Sverige och blev verksam som författare under 1950-talet. Detta var en tid av omvälvningar i Europa i form av två världskrig och sedan en stark uppdelning mellan Öst och Väst (socialism och liberalism). I Sverige som klarat sig från kriget började ett välfärdssamhälle byggas upp med bättre levnadsstandard, ökad jämlikhet och jämställdhet och mer frihet och frigörelse. 

Svara Avbryt
Close