6 svar
2749 visningar
Hjälp_Uppskattasss är nöjd med hjälpen
Hjälp_Uppskattasss 12
Postad: 10 apr 2019 19:07

Tips?

Några tips till hur man kan bli duktigare inom Engelska?

Som alltid när det kommer till att lära sig språk är svaret ganska tråkigt: Öva på att prata, läsa, skriva och förstå talad engelska. Idéer på hur kan vara:

 • Lyssna på engelska ljudböcker, dokumentärer, youtubeklipp, nyheter, eller tv-program.
 • För att öva på att tala kan du bestämma en dag i veckan då ni pratar engelska i ditt kompisgäng. Det känns konstigt i början, men går ganska fort över.
 • Ett annat bra sätt att prata mer är att prata med sig själv när man är ensam hemma. Även detta känns konstigt i början, men du vänjer dig snabbt, och det blir lite mer naturligt och mindre stolpigt om du tänker dig att du är med i en tv-serie, eller videobloggar om ditt liv. Berätta vad du gör när du lagar mat, när du varit ute och handlat kan du berätta om vad du har handlat, när du är arg kan du berätta för din "publik" vad som hänt och varför, och så vidare. Desto mer du delar med dig av dina tankar, desto bättre. När du varit och handlat kan du kanske säga tio saker kring vad du handlat, men du kan berätta hundra saker om du tar med vad som hände när du var ute och handlade, om du såg något skitfult eller konstigt, vad du ska handla nästa gång, vad du inte kunde hitta och hur du ska göra för att hitta saken, och så vidare.
 • Berätta om vad som händer i en bok du läser, eller översätt det som står i någon lagom svår bok. 
 • Överhuvudtaget att försöka översätta saker är ett bra sätt att hitta vad man kan och inte. Tänk dig att du har en engelskspråkig kompis på besök som du förklarar för och översätter åt. 
 • Skriv dagbok! Precis som när det kommer till att prata med sig själv, desto mer detaljer du tar upp, desto bättre blir det.
 • Om du inte kan komma på så mycket att skriva om i din egen dagbok, prova att skriva om vad som händer i något avsnitt av en sitcom-serie, typ How I Met Your Mother, Friends, That '70s Show, Skam, de flesta avsnitt fungerar. 
Hopee 28
Postad: 12 apr 2019 00:54

Hejhej!

Jag kan berätta för dig hur jag utvecklade mig på engelska.. från E nivå till A/B nivå. Jag lyssnade på massor av olika engelska låtar och läste hela tiden lyricsen vilket hjälpte mig ganska mycket. Samt kollade på väldigt många amerikanska serier och filmer. Jag kollade först bara med engelska text översättning och sedan så småningom, tog jag bort engelska översättningen eftersom jag blev så van vid att inte lösa längre utan jag kunde redan. Jag rekommenderar att du testar det! Ge det någon månad eller så, och du kommer då börja se direkt utvecklingen.

 

Tror att det är dags att lära mig nu ordentligt svenska , hehe.😅

oggih 1218 – F.d. Moderator
Postad: 12 apr 2019 04:04 Redigerad: 12 apr 2019 05:08

Jag brukar tänka att det finns två olika approacher man kan ha när man tränar ett språk, som båda två är bra på sitt eget sätt, och att man för optimalt resultat ska försöka ha någon slags balans mellan dem. 

Approach 1: Passiv övning.

Med detta menar jag att man bara läser, lyssnar, skriver eller pratar utan att tänka efter så noga. Fokus tänker jag mig ska ligga på att bara försöka vänja sig vid språket, bygga upp en språkkänsla, bli bekväm med det och kanske absorbera lite ord och grammatik genom "språklig osmos". Tanken är inte att man ska anstränga sig så våldsamt mycket, utan fokusera på att ha roligt och bara försöka förstå och göra sig förstådd så gått det går, utan krav på att allt ska bli perfekt eller 100 % korrekt.

Exempel på aktiviteter:

 • Kolla på engelskspråkiga youtubeklipp (och ge sig in i hetsiga diskussioner i kommentarsfältet).
 • Läsa eller lyssna på en bok på engelska som man redan har läst på svenska (jag brukar alltid läsa Harry Potter när jag försöker lära mig ett nytt språk :P).
 • Småprata/tänka högt för sig själv.
 • Hänga på forum som handlar om ens hobby.
 • Lyssna på engelsspråkig musik (och kanske sjunga med?!).
 • Titta på engelsspråkig film med engelsk textning (eller ingen textning alls).
 • Surfa runt på Wikipedia (det finns även en lättläst version av engelska Wikipeida som kan vara värd att kolla in).
 • Byta språk på användargränssnittet i datorn, mobilen, på facebook osv. till engelska. På så vis exponeras du för lite engelska varje gång du använder datorn/mobilen, oavsett vad du gör!
 • Vad som helst som är kul och som innebär att du använder engelska fungerar egentligen!
 • Allra bäst är att umgås med någon engelsspråkig kompis online eller IRL (utbytesstudenter är ett hett tips!), eller att bo i ett engelskspråkigt land en tid om man har turen att få den möjligheten.

Generellt kan man säga att passiv övning är någonting som blir enklare att göra ju bättre man är på ett språk, men även om man är helt nybörjare kan man t.ex. lyssna på musik för musikens skull (och kanske kolla upp lyricsen och försöka nynna med lite fast man inte fattar något), kolla på film med svensk texning eller göra något annat där man får en liten känsla för hur språket ser ut och låter.

Approach 2: Aktiv övning.

Med detta menar jag att man aktivit går in för att lära in nya ord eller grammatiska konstruktioner, och finslipa detaljer i språket som stavning, uttal, meningsbyggnad osv. Här krävs det att man koncentrerar sig och analyserar det man gör noggrant. 

Exempel på aktiviter:

 • En av de mest klassiska sakerna är att plugga glosor (ett tips är att göra en hög med flashcards som du ständigt utökar, antingen fysiskt eller digitalt med exv. appen Anki), vilket kan vara effektivt för att utöka ordförådet. Min erfarenhet är att jag lär mig bäst, och i högre utsträckning får in orden i mitt aktiva ordföråd om jag gör något med dem, typ hittar på någon mening som jag skriver eller säger innan jag går vidare till nästa ord.
 • Grammatikövningar från engelskaboken kan också vara nyttigt. Återigen är det klokt att verkligen försöka vara aktiv och skriva ner svaren på uppgiftern (och kanske dem högt för dig själv också), så att man inte bara sitter läser passivt i grammatikboken.
 • Även de lite roligare sakerna jag föreslog för passiv övning fungerar om man bara gör dem aktivt! Du kan läsa t.ex. läsa en artikel om något du tycker är spännande, men i stället för att bara mysläsa kan du skriva ner alla ord och uttryck du inte förstod, slå upp dem och lägga in de som känns relevanta i din lista över glosor. Jag tycker detta blir lättare om jag har texten utskriven på papper, men det är så klart en smaksak.
 • Du kan spela in dig själv medan du pratar för dig själv 1-2 minuter om något intressant och sedan lyssna noggrant på inspelningen (vad låter bra, och vad kan du förbättra i ditt pratande?).
 • Du kan titta på en film, men pausa varje gång någon använder ett uttryck du inte känner igen, kolla upp det och lägga in det i gloslistan.
 • ...eller lära dig replikerna i några scener utantill, spela in när du läser dem (med inlevelse! :D) och sedan jämföra med hur filmens karaktärer säger dem.
 • Du kan skriva lite längre inlägg på quora, reddit eller något annat forum, och verkligen gå in för att göra det riktigt noggrant med ordbok och stavningkontroll (lägg in ord som du märker att du ofta glömmer bort eller stavar fel på i gloslistan). Pluginet Grammarly är bra på att upptäcka både stavfel och grammatikfel, men du kan ju också lägga in din text i Word eller någon annan ordbehandlare med inbygd stavningskontroll.

Som sagt: jag tror verkligen att både den avslappnade och mer lustfyllda passiva övningen och den mer noggranna och analyserande aktiva övningen har en viktig funktion att fylla, så försök hitta tid för båda varianterna! 

Tomte123 136
Postad: 13 apr 2019 17:14

Jag kan varmt tipsa om appen "Elevate". Man gör tre små spel/ övningar varje dag och de blir gradvis svårare efter hur väl man klarar av dem. Tränar begrepp, grammatik och förståelse. Den har hjälpt mig mycket att utveckla min engelska till en mycket högre nivå

Candy03 7 – Fd. Medlem
Postad: 27 apr 2019 14:34 Redigerad: 27 apr 2019 14:35

Lyssna på engelsk musik, titta på engelska tv-serier och läsa böcker på engelska. Om du gillar podcasts så kan du försöka lyssna på någon engelsk. Försök att få in det engelska språket i vardagen. Det har i alla fall hjälpt mig😀😀 

learningisfun 458 – Fd. Medlem
Postad: 27 apr 2019 15:24

Man brukar tala om språkbad. Det innebär att kasta sig in i språket. Försök lyssna mycket på Engelska, se på film som du gillar utan svensk text och våga läs utmanande böcker för att lära sig nya ord och våga försöka prata engelska med någon som kan lite mer för att lära sig att föra en konversation i engelska

Svara Avbryt
Close