3 svar
95 visningar
Hassan032 1
Postad: 18 jan 2020 Redigerad: 18 jan 2020

Tips? :(

Hej

Vet inte varför jag skriver detta här men behövde få ut det någonstans eftersom jag är på dåligt humör och kanske få tips av någon.

Det är så att vi nyss gjorde ett kursprov i matte 1c och det gick jätte dåligt :( :/                                                                             Jag var på gränsen att få ett E och jag var jätte besviken på mig själv. Efter jag fick mitt prov och själva facit så såg jag vad jag gjorde för fel och mycket av felen var slarvfel. Jag gjorde många uträkningar som var rätt men jag fick fel svar och  ibland var det tvärtom. Under prov (i princip bara matten) gör jag många slarvfel, men jag vet inte varför. Antigen är det stressen inför prov eller för att jag tänker innan jag skriver och missar det jag skriver ner. Hursomhelst så missade jag många poäng som jag egentligen skulle få rätt på. I del 1 ( utan miniräknare) av provet fick jag bara 2 fel men i del 2 (med räknare) så missade jag väldigt många POÄNG. Läraren sa att det var möjligt att höja betyget på nationella provet.

Efter jag fick se mina poäng så pratade jag med min lärare och han sa att du är bättre på lektionerna än vad du presterar på proven. Jag tycker matte är väldigt roligt, spännande och jag har inga stora problem.

Jag gjorde ett stort misstag under första terminen i matten och det var att jag inte hängde med under lektionerna vilket jag tror var det som gjorde mig osäker på några kapitel. Och jag lärde mig av det misstaget. Nu i matte 2c hänger jag med från början och det går bättre för mig tycker jag. Vi har även börjat med Fysik 1 och tycker också det går bra. I andra ämnen så har jag ungefär D/C-A i betygen. Jag tänker välja NA/NA eftersom jag älskar natur ämnena och vill bli apotekare i framtiden.

Undrade om någon kunde t.ex. ge tips på hur man ska tänka under prov/lösa problem utan att göra något fel eller någon som är erfaren?


Tråden flyttad från Matte 1 till Om skolan. /Teraeagle, moderator

Qetsiyah 2282
Postad: 18 jan 2020 Redigerad: 18 jan 2020

Botemedlet är att göra fler frågor och vara nogrann. Jag har inte haft samma problem som du, så vad man ska göra för att vara nogrann vet jag inte. Kolla nogrannt på svaret, kolla nogrannt igenom svaren. Är det tidsbrist så att du inte har tid att titta genom dina svar på proven?

Be en kompis rätta dina svar när du övar! Då kan kompisen nära sig att se fel i andra resonemang, och du får förklarat för dig hur du har gjort fel.

EDIT: kolla alltså noggrannt på frågan och ditt svar, jag skrev fel

Bedöm rimligheten i din lösning: Om du kommer fram till att Sverige har 869 miljoner invånare så kan man räkna med att något gått fel och att man kanske slarvat bort några nollor eller decimalkomman på något ställe.

Kontrollera dina lösningar. Man kan alltid kontrollera sina lösningar på olika sätt. Ekvationslösningar går alltid att kontrollera genom att sätta in sin lösning i ekvationen. Andra uppgifter kan man kontrollera på andra sätt genom att räkna utifrån svaret och se om det som stod i uppgiften då blir rätt. Man kontrollerar en lösning genom att utgå från sitt svar istället, om det leder till andra felaktigheter så har du nog gjort fel.

Att veta att man har gjort fel, kan vara viktigt för då har man möjlighet att räkna om uppgiften på ett annat sätt eller kanske e var man slarvat.

Om det är något slarvfel du gjort ofta, så bli uppmärksam på just det felet. Jag har exempelvis som lärare blivit uppmärksam på att många elever skriver att (x+2)2=x2+22, vilket ej stämmer och glömmer att man måste ha kvadreringsregeln. Däremot är (x·2)2=x2·22.Sådana saker kan vara bra att lära sig hålla isär.

Ta det lugnt under prov, tänk igenom. Tänk innan du börjar räkna. 

När du är klar, lägg bort provet någon minut innan du tittar på det igen och försök titta på det "med nya ögon" , då är det enklare att upptäcka felen.

emmynoether 844
Postad: 18 jan 2020 Redigerad: 18 jan 2020

Förutom ovanstående tycker jag ett tveklöst bra tips är: Träna, träna, träna...

Om du vill bli bra på fotboll så måste du spela mycket fotboll.
Om du vill bli bra på piano så måste du spela mycket piano.
Om du vill lära dig att prata spanska så måste du prata mycket spanska.

Om du då vill bli bättre på matematik? Ja, då måste du helt enkelt träna mycket på matematik, och gärna på egen hand.

Jag tycker ofta att folk glömmer tyngden av att faktiskt öva. I kina så går ungarna direkt hem från skolan och studerar extra på egen hand. Det är därför ingen överraskning att kinesiska ungdomar är bäst i världen inom många ämnen. Man blir bra på vad man övar på, och det gäller allt här i livet. Med kunskap kommer självsäkerhet, och dina "slarvmisstag" försvinner av sig självt. Sedan är det alltid bra med diverse självkontroller, precis som nämnts ovan.

Svara Avbryt
Close