4 svar
208 visningar
Gary är nöjd med hjälpen
Gary 9 – Fd. Medlem
Postad: 24 apr 2021 16:24

transistorer effekttålighet och Strömförstärkning

Hej jag har en fråga som lyder "Vad gäller generellt för transistorer när det gäller IC (effekttålighet) och hfe(Strömförstärkningen)?

Kan inte hitta något bra svar, det ända jag typ kunde hitta vad att det stabilisering men det känns som att det inte är så rätt. 

JohanF Online 4454 – Moderator
Postad: 24 apr 2021 17:29

Den där frågan  är jättesvår att svara på utan ytterligare kontext,

Det finns småsignaltransistorer och effekttransistorer. Det finns transistorer med låg förstärkning och det finns transistorer med hög förstärkning. Svårt att säga något generellt om transistorer om man inte jämför med något. 

(Vad anses vara hög effekt? Ett kärnkraftverk?)

Gary 9 – Fd. Medlem
Postad: 24 apr 2021 17:39

Tyvärr är det här all kontext jag har. Min lärare ville inte ge ut facit till dessa instuderingsfrågor men kan kanske få ett svar eller någon väggleding om jag frågar. 

Pieter Kuiper Online 7100
Postad: 24 apr 2021 17:49 Redigerad: 24 apr 2021 17:50

Jag skulle gissa att IC är kollektorström? Men det är inte samma sak som effekttålighet.

Det stämmer i alla fall att hfe är strömförstärkningen av en transistor. Det är också ungefär allt jag kan säga om det, "generellt".

JohanF Online 4454 – Moderator
Postad: 24 apr 2021 20:18 Redigerad: 24 apr 2021 20:20

Jag halkade in på helt fel associationsbanor när din lärare efterfrågade generella samband mellan effekttålighet och strömförstärkning i en transistor. Några sådana generella samband finns inte. (Därför min något dumma kommentar... det blir ungefär som att fråga efter hur långt ett snöre är... sorry för det)

Men det generella sambandet mellan Ic(kollektorström), hFE(strömförstärkningen) och Ib(basströmmen) i en transistor är

Ic=hFE·Ib

och utnyttjas när man använder transistorn som förstärkare, till exempel 

Jag tror att anledningen till att du har så svårt att hitta vettig information när du googlar är att transistorns användningsområde är så otroligt stort och brett, applikationerna kan varieras i oändlighet, så att det blir svårt att sålla all informationen ned till det som man hinner gå igenom på gymnasienivå.

Svara Avbryt
Close