2 svar
112 visningar
Adnan Ahmad 1
Postad: 22 maj 2022 23:08

Ukraina & kalla kriget?

Analysera läget i Ukraina idag. Hur kan vi se på händelserna där med hjälp av historisk kunskap om kalla kriget? På vilket sätt används historia i konflikten? 

Jonto Online 9161 – Moderator
Postad: 23 maj 2022 12:26

Ukraina var en tidigare sovjetstat. 

Rysslands egen angivna skäl till invasionen är att man vill skydda, värna och slå vakt om den ryska minoritetsbefolkningen och de rysstalande som finns i Ukraina, som såklart härrör ur sovjettiden. 

Ett av de kanske verkliga skälet kan tänkas vara att Ryssland vill göra anspråk på de forna sovjetiska republikerna som gjort sig fria för att återuppbygga en sovjetstat samt förhindra att dessa forna sovjetländer ex. Ukraina närmar sig väst allt mer.

Att situationen ser ut så här i Europa med ett ganska enat väst under EU och NATO och ett Ryssland som är allt mer isolerat och står utanför, började ju med konflikten under det kalla kriget. När det kalla kriget slutade så blev succesivt många av de gamla sovjetstaterna fria och gick i mer västlig riktning och utvecklades till demokratier, så även Ukraina. 

Där finns väl lite saker att börja söka information kring.

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 23 maj 2022 16:15 Redigerad: 23 maj 2022 16:20

Det finns många i den ryska statsledningen som också underkänner Ukraina som stat, man ser det som en historisk del av Ryssland. Än mindre godtar man att gränsområdena och Krimhalvön skulle vara en del av Ukraina. Dessa områden erövrades först av ryska kejsardömet under 1600- och 1700-talen och tillföll Ukraina först under 1900-talet. I Ryssland kallades dessa områden på den tiden för Lillryssland och Nya Ryssland:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lillryssland 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nya_Ryssland 

Den sortens tänkande har vi till stor del övergett i i Västeuropa. Det är ungefär som att Sverige skulle göra anspråk på Finland eftersom det har varit en historisk del av svenska riket. Än mer så vad gäller Åland som ju dessutom är enspråkigt svenskt. Vi värnar dock den "europeiska säkerhetsordningen" som går ut på att gränserna i Europa aldrig mer får ändras genom krig utan endast genom demokratiska beslut.

Svara Avbryt
Close